Куркумата е добре позната подправка в кулинарията, но освен в готварството, тя може да се използва в традиционната народна медицина и да ни спаси от доста здравословни неразположения. Има съвсем лек аромат и вкус и е изключително полезна за много голяма част от болежките ни.
Изследванията за куркумата от гледна точка на лечебни свойства започват преди около десетина години, макар че в Индия е позната от над 2000 години. Установява се, че подправката действително съдържа много полезни вещества и може да окаже положително влияние над здравословното ни състояние.
Най-добре познато е пречистващото свойство на куркумата – помага на организма да изхвърли токсини, които е натрупал. Но не по-малко ценна и полезна е при проблеми с черен дроб, гастрит, действа положително и при проблеми с акне, намалява значително риска от някои видове рак.
Изследванията, които учените правят и в момента за свойствата на куркумата, са за действието, което тя оказва върху черния дроб. Смята се, че подправката може дори да помогне при лечение на рак на кожата като се налагат компреси, както и да намали значително риска от левкемия. При проблеми със сърдечно-съдовата система куркумата отново може да дойде на помощ.
Знаете, че в наши дни повечето здравословни проблеми, които имаме, са свързани със стрес – и тук куркумата може да ни бъде от полза. Подправката отстранява състоянието на дискомфорт заради стресови ситуации и то още след първите няколко приема.
Ако комбинирате куркумата с карфиол, може да намалите риска от рак на простатата. При редовната й употреба можем да се предпазим от болест на Алцхаймер.
Благодарение на пигмента куркумин, който се съдържа в подправката, можем да възстановим функционирането на храносмилателната си система и да ограничим възможността от затлъстяване, благодарение на него излишните мазнини се изгарят доста по-бързо.
Коментари
Прочетете това "чудо" куркума +кориандър=чудо
Исках да пусна линк,но не може заради изискването да се пише само на кирилица,но го потърсете в нета.