Риганът е познат на всички и присъства в повечето кухни както като подправка, така и като билка за чай. Тази широко използвана и проста на пръв поглед билкова подправка представлява интерес не само от гледна точка на готвенето, но и от медицината.
Какви ползи носи това растение на нашето тяло и дали е възможна вреда от употребата му, ще разберем в тази статия.
Защо е полезен риганът
Основната полза от ригана се дължи на богатия състав на това растение. Листата, стъблата и цветовете му включват:
- бета каротин;
- витамини от група В (В2, В6, В9);
- витамини Е, К, РР, С, А;
- калий, магнезий, калций;
- йод, натрий, желязо;
- фолиева, розмаринова киселина;
- карвакрол;
- танини;
- антиоксиданти;
- етерични масла.
Хранителна стойност на ригана на 100 г
- въглехидрати - до 85%;
- мазнини - 5, 2%;
- протеини - 10, 9%.
Общото количество калории е 265 kcal.
Растението съдържа вода, диетични фибри.
Риганът се счита за истинска находка не само в кулинарните постижения, но и в медицината. Това растение съдържа естествени съставки, които имат положителен ефект върху човешкото тяло.
Например, карвакролът е естествен антибиотик. Това вещество активно действа върху бактериалната (патогенна) флора и предотвратява нейното разпространение. Също така поради високото съдържание на витамин С (до 12%), растението има подчертан противовъзпалителен ефект.
Танините, чието съотношение е до 15.8%, подпомагат заздравяването на рани, изгаряния и имат кръвоспиращо действие при кървене. Други компоненти, които съставляват растението, допринасят за формирането на стабилен положителен ефект при лечението и профилактиката на заболявания.
Най-важните полезни свойства на ригана
- втечнява и нежно отстранява храчките;
- насърчава отстраняването на излишните течности от тялото, премахва подуването;
- работи за силен имунитет;
- има газогонно действие, премахва колики и метеоризъм;
- успокоява лигавицата на стомаха, премахва гаденето;
- има благоприятен ефект върху червата;
- нормализира високото кръвно налягане;
- подобрява метаболитните процеси в организма;
- подобрява състоянието при настинки;
- има положителен ефект върху ендокринната система;
- повишава потентността при мъжете и засилва женското либидо;
- има лактагонен ефект при кърмачките;
- намалява риска от развитие и прогресиране на сърдечно-съдови заболявания.
Риганът е здравословен за деца! Съдържа бета-каротин и витамин А - полезни за развитието и растежа вещества. Е, тъй като децата са първите изложени на риск в периода на активно разпространение на грип и други вирусни инфекции, тази подправка е от съществено значение за тях, за да предпази растящия организъм от вируси и да го направи по-силен и по-устойчив. Разбира се, риганът се дава само на пораснали деца (от три години нагоре). На много малки деца билковите препарати трябва да се дават строго съгласувано с педиатъра.
Противопоказания и възможна вреда от риган
Риганът е чудесна билка, която насища организма ни с полезни вещества. Въпреки това при индивидуална непоносимост към него или поради здравословни проблеми тази подправка може да бъде забранена за употреба.
Ето общ списък с противопоказания:
- алергия към този и други подобни продукти (подправки, билки);
- хипотония;
- стомашна язва или гастрит по време на обостряне;
- нарушения на сърцето (аритмия и др.);
- някои съдови проблеми;
- бременност;
- деца до тригодишна възраст.
При всяко хронично или остро състояние е необходима консултация със специалист относно допустимостта на употребата на риган за кулинарни или лечебни цели.
А ето как се прави перфектен чай от риган.
Коментари