Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на ригана

Полезни свойства на ригана

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Полезни свойства на ригана

Риганът е познат на всички и присъства в повечето кухни както като подправка, така и като билка за чай. Тази широко използвана и проста на пръв поглед билкова подправка представлява интерес не само от гледна точка на готвенето, но и от медицината.

Какви ползи носи това растение на нашето тяло и дали е възможна вреда от употребата му, ще разберем в тази статия.

Защо е полезен риганът

Основната полза от ригана се дължи на богатия състав на това растение. Листата, стъблата и цветовете му включват:

- бета каротин;

- витамини от група В (В2, В6, В9);

- витамини Е, К, РР, С, А;

- калий, магнезий, калций;

- йод, натрий, желязо;

- фолиева, розмаринова киселина;

- карвакрол;

- танини;

- антиоксиданти;

- етерични масла.

Хранителна стойност на ригана на 100 г

Полезни свойства на ригана

- въглехидрати - до 85%;

- мазнини - 5, 2%;

- протеини - 10, 9%.

Общото количество калории е 265 kcal.

Растението съдържа вода, диетични фибри.

Риганът се счита за истинска находка не само в кулинарните постижения, но и в медицината. Това растение съдържа естествени съставки, които имат положителен ефект върху човешкото тяло.

Например, карвакролът е естествен антибиотик. Това вещество активно действа върху бактериалната (патогенна) флора и предотвратява нейното разпространение. Също така поради високото съдържание на витамин С (до 12%), растението има подчертан противовъзпалителен ефект.

Танините, чието съотношение е до 15.8%, подпомагат заздравяването на рани, изгаряния и имат кръвоспиращо действие при кървене. Други компоненти, които съставляват растението, допринасят за формирането на стабилен положителен ефект при лечението и профилактиката на заболявания.

Най-важните полезни свойства на ригана

Ползи на ригана

- втечнява и нежно отстранява храчките;

- насърчава отстраняването на излишните течности от тялото, премахва подуването;

- работи за силен имунитет;

- има газогонно действие, премахва колики и метеоризъм;

- успокоява лигавицата на стомаха, премахва гаденето;

- има благоприятен ефект върху червата;

- нормализира високото кръвно налягане;

- подобрява метаболитните процеси в организма;

- подобрява състоянието при настинки;

- има положителен ефект върху ендокринната система;

- повишава потентността при мъжете и засилва женското либидо;

- има лактагонен ефект при кърмачките;

- намалява риска от развитие и прогресиране на сърдечно-съдови заболявания.

Риганът е здравословен за деца! Съдържа бета-каротин и витамин А - полезни за развитието и растежа вещества. Е, тъй като децата са първите изложени на риск в периода на активно разпространение на грип и други вирусни инфекции, тази подправка е от съществено значение за тях, за да предпази растящия организъм от вируси и да го направи по-силен и по-устойчив. Разбира се, риганът се дава само на пораснали деца (от три години нагоре). На много малки деца билковите препарати трябва да се дават строго съгласувано с педиатъра.

Противопоказания и възможна вреда от риган

Масло от риган

Риганът е чудесна билка, която насища организма ни с полезни вещества. Въпреки това при индивидуална непоносимост към него или поради здравословни проблеми тази подправка може да бъде забранена за употреба.

Ето общ списък с противопоказания:

- алергия към този и други подобни продукти (подправки, билки);

- хипотония;

- стомашна язва или гастрит по време на обостряне;

- нарушения на сърцето (аритмия и др.);

- някои съдови проблеми;

- бременност;

- деца до тригодишна възраст.

При всяко хронично или остро състояние е необходима консултация със специалист относно допустимостта на употребата на риган за кулинарни или лечебни цели.

А ето как се прави перфектен чай от риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest