Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на билката жаблек

Полезни свойства на билката жаблек

Жаблек

Мнозина са чували за целебните свойства на билките, особено на тези, които се срещат в България. Те се използват масово във фармацията и в козметиката, но има и такива, които са познати само на опитните билкари, които знаят не само кога да ги берат, как да ги изсушават, но и как да ги използват.

Именно тези билки са сред най-ценните, защото останалите можете да ги срещнете във всеки специализиран магазин под формата на чайове или на подправки. Типичен пример за това е билката жаблек, наричана също конски ребра или диво салкъмче.

Билата жаблек не е сред често срещаните в България и расте главно из влажните места. Може да бъде намерена по речните брегове, край каналите или из по-сенчестите гори, както и в изкопите. Ето какво е важно да знаете за нея и за какво да я използвате:

1. Жаблекът представлява многогодишно голо тревисто растение, която има разклонено стъбло. Той е от сем. Бобови, което се вижда по едрите гроздовидни съцветия. Има нежни лилавеникави цветове, които в някои случаи могат да бъдат и бели;

2. Използваемата част на жаблека са стръковете. Както при повечето растения, така и те трябва да се берат в момента, в който жаблекът е разцъфнал, а това става от юни до август;

Билки

3. Набраните стръкове жаблек трябва да се сушат на сенчесто място до пълното им изсъхване. След това стъбълцата се опаковат в книжни пликове и се съхраняват на проветриво и сенчесто място. Те ще продължат да имат зелен цвят, но ще са без миризма, а на вкус ще се леко горчиви;

4. Жаблекът е особено ефикасен за хората, страдащи от диабет, тъй като намалява съдържанието на кръвната захар. Освен това се използва и за увеличаване на кърмата;

5. Полезните свойства на жаблека се дължат на неговите алкалоиди;

6. Според повечето билкари жаблекът има и пикочогонно свойство и е полезен при грипни състояния и при възпаление на пикочните пътища;

7. Ако искате да си направите отвара от жаблек трябва просто да залеете 2 с. л. от билката с 450 мл вряла вода и да я оставите така да кисне около 3 часа. След като я прецедите, е добре да приемате по 100 мл от течността 4 пъти на ден преди хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest