Който веднъж е опитвал гръцка кухня, при това в съчетание с морски полъх, сиртаки и ледено студено узо, ще запомни завинаги типичния вкус, от който буквално ти идва „да си оближеш пръстите“.
Но вкусът на храната в съседна Елада не би бил същия без някои суперхарактерни за гръцката трапеза подправки.
Ето ги и тях.
Риган
Тази уникално ароматна подправка може да бъде открита навсякъде в магазини, пазари, таверни, на домашната трапеза, в градината и на красиви китки в кашпи и саксии по терасите. Свеж или сушен, риганът придава специфичен вкус на гръцките блюда, като усилва и разкрива на максимум хармоничния вкус на продуктите в ястието. Макар че подправката е характерна за гръцки салати, пици, яхнии, месо, маринати, всъщност гърците я добавят почти навсякъде. Затова може да откриете риган като доста нетипична добавка към пържените картофки например. И вкусът приятно ще ви изненада.
Розмарин
Този силен и изключително специален аромат присъства много често в гръцките гозби. Агнешко, картофи, вкусни питки, чудно овкусени маслини и апетитни яхнии са най-честите ястия, които се приготвят с розмарин в южната ни съседка.
Босилек
Безбройните видове босилек, които растат и се ползват като подправка в Гърция, се прилагат широко в местната кухня. Свежите листенца придават уникален вкус на всяка салата, като дори само няколко зелени късчета от тях променят вкуса тотално. Заради топлия климат през по-голямата част от годината и дори през цялата година достъпът до свеж босилек е изключително лесен, затова любимата гръцка подправка се ползва повече в този вариант, отколкото сушена.
Копър
Той е на особена почит в гръцката кухня, където се ползва не само за подправка, но и като лечебна билка. За него се смята, че носи здраве, сила и дълголетие на този, който го консумира. Така че изобилието от копър в някои от ястията може само да ви радва. Най-често се добавя в гръцки супи, разядки, салати, сосове, риба, за овкусяване на скариди, миди и др. морски деликатеси.
Дафинов лист
В Гърция той има много по-широко приложение и е на особен почит. Използва се в много гозби, сред които яхнии с месо, картофи - приготвени по най-различни начини, риба по гръцки, маринати, постни яхнии и др.
А за да има и нещо вкусно за десерт, разгледайте нашите предложения за гръцки сладкиши и гръцки сладки, а защо не любимите на всички ни гръцки бухти.
Коментари