Южното разположение на Гърция е оказало огромно влияние върху развитието на местната кулинария. Топлият климат дава възможност за целогодишното използване на пресни плодове и зеленчуци. В страната на маслините на огромна почит е и зехтинът, който се използва в почти всяко ястие.
Реално погледнато, кулинарията на южните ни съседи е имала възможност да се развива хиляди години, за да стане днес това, което е. Всичките тези фактори са направили гръцката кухня изключително популярна и затова тя е харесвана навсякъде по света. На особена почит в Гърция са специфичните предястия, които се предлагат. Ето и най-вкусните от тях.
Фава
Фавата се приготвя от специфичен сорт жълт грах. Предлага се като предястие или като вегетарианско основно ястие. Може да се комбинира с всякакъв вид алкохол.
Необходими продукти: 300 г гръцка фава, 800 мл вода, 1 глава жълт лук, нарязан на четири, 50 мл зехтин, сол и бял пипер на вкус, ситно нарязан червен лук за гарниране.
Начин на приготвяне: Измийте хубаво фавата и я оставете да заври на силен огън. Свалете тенджерата от котлона. Изгребете пяната, която се образува по повърхността на водата. Сложете във врящата вода лука, солта и белия пипер.
Оставете водата да ври около 30 минути, докато фавата омекне. След като е готова, добавете зехтина, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. След това пасирайте внимателно на пюре. Сервира се в чиния и се поръсва със зехтин и ситно нарязан червен лук и зелена мащерка или босилек.
Салата с портокалов сок и печени зеленчуци
Този вид свежа салата не само е изключително вкусен, но е и много полезен. Комбинира се добре с леки спиртни напитки.
Необходими продукти: 2 тиквички, 2 патладжана, 2 морковa, 4 червени чушки, 4 с.л. зехтин. За дресинга: 6 с.л. лимонов сок, 6 с.л. портокалов сок, 3 с.л. зехтин или олио, 3-4 фино настъргани скилидки чесън, ситно нарязан копър, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Обелете патладжаните и ги нарежете на шайби. Накиснете ги за 20 минути във вода. Нарежете по същия начин и тиквичките, но без да ги белите. Чушките и морковите се режат на ленти. Изцедените патладжани и тиквички ги смесвате в голяма купа с останалите зеленчуци и се поливат със зехтин. Опечете ги на грил тиган, плоча или скара. Залейте ги с дресинга и ги оставете в хладилника за 1 час.
Гръцки сарми с орехи и стафиди
Обикновено различните гръцки сърми се предлагат като предястие. Сервират се студени и гарнирани с лимон.
Необходими продукти: 2 ч.ч. ориз, 250 г гъби, 50 г стафиди, 50 г орехи, 1 глава лук, сол, черен пипер, червен пипер, 6-7 с.л. олио, 30-40 бр. лозови листа, копър.
Начин на приготвяне: Нарежете лука леко и го запържете. Прибавете измития ориз и го запържете, докато стане стъклен. Добавете гъбите и чаша вода. След като течността се изпари, прибавете останалите продукти, разбъркайте добре за 5 минути и махнете сместа от котлона.
Запарете леко с топла вода лозовите листа. Свийте малки сарми. В дълбока тенджера поставете чиния, върху нея наредете сармите и залейте с вода. Варете на слаб огън за един час.
Коментари