Гръцката кухня е изключително разнообразна и богата. Тя се основава на пресните сезонни продукти и морски деликатеси. Лека е, питателна и вкусна като всички средиземноморски ястия. Нейна отличителна черта е простотата на рецептите, които изненадват с ненадминат вкус. Това важи за всяка част от кулинарните предложения, включително гръцките салати.
Салатите в Гърция условно се делят на топли и студени. Трудно е да се посочат всички летни свежи салати, които могат да бъдат опитани в южната ни съседка, но все пак има някои, които предизвикват приятни спомени у вкусилите ги.
Топли гръцки салати
Горещи се наричат всички варени салати, които могат да се сервират и студени, в зависимост от мястото, на което се предлагат. Интересна салата е гръцката кунупиди и представлява варен карфиол. Подобна е салата брокола, която се прави от броколи. Салата пандзари се приготвя от варено цвекло и блатове. Салатата от варени билки, позната като хорта, най-често е от листа на глухарче или цикория. Всяка салата се залива с гръцкия зехтин и с лимонов сок.
За нашия вкус тези салати са необичайни, но са традиционни гръцки предложения.
Студени гръцки салати
Студените пресни салати са всъщност това, което представя страната в кулинарно отношение.
- На първо място, това е гръцката салата. По-скоро трябва да се преведе като селска салата. Тя е с прост състав - домати, краставици, лук, чушки, маслини, сух риган, зехтин и сирене фета;
- Anurodomata - от името лесно може да се отгатнат съставките - домати, краставици, лук. Може да се добавят различни билки. Тя се различава от известната салата хориатики основно по липсата на сирене фета в състава;
- Рок - тази популярна салата е резултата от италианското влияние върху гръцката кухня. Представлява салата от рукола, поднесена в комбинация с пресни или сушени домати и пармезан.
- Салата лахано - това е зелева салата, приготвена от популярния зеленчук с настъргани моркови и целина;
- Традиционна критска салата дакос - приготвена е от сухар дакос, леко накиснат и гарниран с натрошени домати и меко сирене анфотиро или с настъргана фета. Подправките са зехтин и риган;
- Анамикти - това е микс от пресни зеленчуци, нарязани в голяма чиния, полети със зехтин и лимонов сок
Интересен факт, който е добре да се знае е, че в Гърция салатата не се поднася на индивидуална порция, а в голямо плато. Затова една салата е за 2-3 човека.
А неизменна част от вкуса на южната ни съседка са вкусотии като гръцка мусака, гръцки предястия и мезета или гръцки сладкиш.
Коментари