Украинската кухня е богата на различни вкусове, освен това е и доста хранителна. И тук, както във всеки друг район на света, има преплетени исторически факти, географски и климатични условия и пр.
Забележителното в украинската кухня е, че наред с тукашните традиции вървят и импровизациите – а какво е импровизацията, ако не евентуално начало на нова традиция?
Едно от най-популярните в световен мащаб украински ястия е борш. Рецептата за борш е коварна – можете да намерите хиляди предложения, а ако питате няколко различни готвачи, те ще ви кажат няколко различни рецепти. Основното, което всички ще потвърдят, е съдържанието на чесновите пампушки.
Това са дребни хлебни топчета, които се приготвят по специална технология. Направени и изпечени по традиционна рецепта за хляб, готовите топчета се слагат в съд, в който са добавени чесън, олио и сол.
Съдът се казва макитра. Топчетата се „друсват” в макитра няколко пъти и по този начин приемат миризмата на чесъна, мазнината и солта.
Тестен и много обичан продукт са варениките – много често приготвени, те дори са заслужили паметник в Украйна в своя чест. Приличат много на пелмените и обикновено се сервират на трапезата със солен или със сладък сос. След като говорим за традиции няма как да не споменем пирожки. Пирожките се приготвят с мая и са по-големи от варениките и пелмените.
Салата „Оливие” се прави много често на коледните празници – знаете, че в Украйна отбелязват Коледа след настъпването на Нова година. Всъщност салатата „Оливие” представлява нещо като руска салата, с тази разлика, че в украинската „Оливие” се добавя варено пилешко месо, а не колбаси.
И тъй като споменахме Коледа – украинската традиция повелява на масата да има задължително узвар – нещо много напомнящо нашия ошав.
Като основно ястие на празниците, украинците традиционно приготвят пълнена патица с ябълки. Също се пекат и други видове пернати – пиле, пуйка. Типичните козунаци се наричат паска – при нас козунака е оформен в плитка, а там е под формата на гъба.
Червеното цвекло е чест посетител на украинската трапеза. Често се комбинира с риба и други видове зеленчуци. Много вкусна гозба е шпикованият свински бут, който се пече на много бавен огън, нарича се буженина.
Обичат да похапват печени меса в комбинация с картофи, сметана, любители са и на кюфтетата. Не може да се пропусне и пачата от крака на петел.
И тъй като храната би изглеждала самотно без един аперитив, украинците добавят към цялото това богатство от вкусове, домашна ракия, която наричат горика.
Коментари
От личен опит не съм впечатлен от по-голямата част от "кухнята им".