Традиционната украинска кухня ще се хареса на всички, които обичат да си похапват обилно и вкусно. Изпитаните народни рецепти се развиват през вековете, създавайки собствен и неповторим вкус. Украинските ястия лесно могат да бъдат разделени на първо, второ и трето.
Съставихме малък списък с националните ястия на Украйна, които горещо препоръчваме да опитате.
И така, най-добрите традиционни ястия на украинската кухня са:
Борш – любимото ястие на всички жители на Украйна, широко познато и в чужбина. Има много рецепти за приготвянето му и всяка домакиня си има своя собствена. Но на първо място – това е зеленчукова супа с цвекло. По желание се добавя месо и разбира се заквасена сметана.
Капустняк – друга зеленчукова супа и както подсказва името, се основава на зеле. То може да бъде прясно или кисело, а от това зависи киселинността на ястието.
Разсолник – за това ястие обикновено се вземат туршии, които придават на ястието особена кисела пикантност.
Сред другите много известни ястия на Украйна, известни и оценени, са:
Вареники – значението на това ястие не е необходима да се обяснява, то се знае навсякъде, но именно в Украйна е особено обичано. Кнедли с вишни, картофи, гъби, зеле, месо можете да намерите в списъка с рецепти на всяка домакиня и в повечето ресторанти с национална украинска кухня.
Галушки – това са просто парчета варено тесто по специален начин. Ястието се сервира обилно полято със заквасена сметана или се добавя към супа.
Буженина – цяло парче месо (обикновено свинско), запечено със сос или масло. Сервира се като предястие или дори отделно ястие, обичайно с хляб.
Шкварки – ситно нарязани и пържени парчета свинско тлъсто месо. Трудно е да се нарече това ястие украинско, но често се използва за приготвянето на традиционни ястия.
Зрази – друго традиционно за Източна Европа и въпреки всичко, доста украинско ястие. И отново всяка домакиня има свои рецепти за зрази, но това са обикновено котлети или кюфте с пълнеж.
Няма как да не обърнем и специално внимание на сладките изкушения в Украйна:
Налистники – това са просто палачинки с пълнеж, сирене или месо, които се сервират със заквасена сметана или сладко.
Сирники – са малки палачинки, в тестото на които обилно се добавя извара. Обикновено са сладки.
Деруни – е пикантно ястие, което въпреки това се сервира за десерт. Това всъщност са настъргани картофени палачинки, вкусно подправени със заквасена сметана.
Добрите напитки също се ценят в Украйна. Сред характерните напитки особено популярни са тези, получени чрез ферментация. Това са мед, бира, квас. В Украйна обичат и узвар, и компоти.
Водката е като вид национална напитка. Прави се от плодове, дори сушени плодове, на нейна основа се правят огромен брой тинктури.
Виното в Украйна се произвежда основно в два региона - в южната част на страната, включително Херсонска област и в Закарпатия. Уникалният климат там позволява отглеждането на сладко грозде.
Коментари
Галушки не са сервират отделно от супа. Шкварки е тъничко нарязана запържена сланина. Деруни никой не ги сервира като десерт, солени са. Буженина не се пече с масло или сос само с подправки, чесен, пипер. Никой не го пие мед)) не е напитка. Водка не се прави нито от плодове нито от сушени плодове - от пшеница е. И виното се произвежда основно освен Херсон и Закарпатие в Одесса и Крим