Гръцката кухня е кулинарна смесица между средиземноморска и балканска кухня. Именно в Гърция се е появила първата готварска книга от 330 година пр.н.е.
Гърците обичат да използват много сирене Фета, маслини, тиквички, патладжани, риба и различни меса в ястията си.
Подправките като риган, дафинов лист, мента, босилек, мащерка, копър, чесън и лук придават невероятно ухание на ястията. Те умело преплитат вкусовете им и създават чудеса в кулинарията.
Използването на говеждо место е по-рядко срещано в гръцката кухня, но за сметка на това се използват много и различни видове риба. Няма съмнение, че неотразимият вкус на гръцките ястия се дължи специално на зехтина. Той е неотлъчна съставка във всяко, било то основно ястие, салата или десерт. Най – популярни са:
Horiatiki – или така известната Гръцка салата от домати, краставици, сирене Фета, маслини, лук, зехтин и лимонов сок;
Мousakás – Гръцка мусака, приготвена от тиквички, патладжан, картофи, домати, телешка кайма, лук, зехтин и подправки;
Тzatzíki – е популярен гръцки сос, подобен на нашата млечна салата и се прави от овче или козе кисело мляко, краставички, чесън, зехтин, сол и малко лимонов сок;
Tiganita – това са пържени зеленчуци, най-често те са тиквички, чушки, патладжани или гъби;
Kolokythoanthoi – издълбани тиквички и вкусно напълнени с ориз или сирене и билки;
Spanakopita – това е пай приготвен от спанак, сирене Фета, яйца, зехтин, зелен лук и подправки;
Yiouvarlakia – това са парчета месо със сос от яйце и лимон, обикновено се поднасят с прясно сварен бял ориз;
Keftedes – отново парчета месо, но този път запържени с мента, риган и малко сол;
Païdakia – това е вкусно приготвено агнешко на грил, овкусено с лимонов сок, риган, сол и пипер.
Мilopita me pandespani – вкусен гръцки пай, направен от ябълки, поръсени с канела и пудра захар;
Koulourakia – това са бисквитки, приготвени с масло или зехтин;
Karidopita – пухкав кекс с орехи.
Гръцката кухня е богата и разнообразна на вкусове. Насладете й се при всяко едно удобно пътуване до южната ни съседка.
Коментари