Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пърленки от гръцката кухня

Пърленки от гръцката кухня

Пърленки

Всеки обича пърленки. Те са лесни за приготвяне. Има буквално стотици различи рецепти, които никога не омръзват и най-вече това тестено изделие е изключително вкусно. Това е така, защото на Балканите на почит е хлябът. Докато другите народи по света консумират, сядайки на масата, пренебрежителни подобия на хляб, в нашите ширини има десетки вкусни рецепти, които изкушават чужденците. Гърците не остават по-назад. Ето и 2 рецепти за вкусни гръцки пърленки:

Обикновени гръцки пърленки

Необходими продукти: 225 грама брашно, 1 ч.л. сол, ½ пакетче прясна мая, 140 мл хладка вода, 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне: В малък съд се разтваря маята с хладката вода и лъжица брашно. Оставя се да шупне. Останалото брашно се пресява, смесва се със солта и се поставя на купчинка. В нея се прави кладенче, където се поставят зехтинът и маята. Омесва се меко тесто. Оставя се да втасва за час в голям съд покрит с намазнено фолио.

Втасалото тесто го разделете на шест питки, като премесите всяка една от тях. Оставете ги да втасат отново за десет минути. След това ги разточете на кръгли питки с дебелина 5 мм и диаметър на око около петнадесет сантиметра. Отново ги оставете, този път върху намазнено фолио, за около петнадесет минути да починат.

Печете ги в предварително загрята на 230 градуса фурна за около 15 минути. След като ги извадите, ги намажете със зехтин и ги поръсете по желание с начукан чесън.

Гръцки питки с розмарин

Пърленка с розмарин

Необходими продукти: 1 пакетче суха мая, 1 с.л. захар, 1/2 чаша топла вода, 4 чаши брашно, 2 супени лъжици сол, 1 чаша топла вода, 1 супена лъжица зехтин, пресен розмарин

Начин на приготвяне: Разтворете маята и захарта в 1/2 чаша топла вода. Оставете ги да престоят 15 минути. Разтворете солта в оставащата една чаша топла вода.

В голяма купа за смесване добавете брашното и направете кладенче в средата. Добавете маята и зехтина. Омесва се меко тесто. Оформете тестото на топка и го оставете да втасва на топло за час и половина.

Удряйте втасалото тесто в масата за около пет минути. Направете малки топчета с големината на яйце. Оставете ги да починат за 10 минути. Разточете ги с дебелина 5 милиметра. Пекат се в намазнена тава във фурна нагрята на 200 градуса по 4 минути от всяка страна.

Намажете ги със зехтин и ги поръсете с розмарин. Тези питки са много трайни и можете да ги съхранявате поставени в хартиени пликове в хладилника. Ако решите да направите това, не ги мажете със зехтин след печене, а ги изчакайте да изстинат. Преди консумация ги запечете за две минути от едната и другата страна и те ще станат като прясно опечени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest