Японското меню, което се състои предимно от риба, морски дарове и всякакви зеленчуци, е сред най-здравословните и диетични. Именно това е причината в страната да има над 40 000 столетника. Естествено, не само хранителният режим на японците е единствената причина за това, но и начина на хранене играе съществена роля.
Макар когато заговорим за Япония в главата ни да изниква единствено образът на различните сушито, японците консумират в голямо количество и много салати, приготвени предимно от китайско зеле.
Тук е моментът да се уточни, че т.нар. китайско зеле всъщност има за родина именно Япония.
Ето как да приготвите 2 от най-често консумираните японски зелеви салати, които обикновено се поднасят заедно с картофени крокети или с малки кюфтенца от кайма.
Японска салата Вариант 1
Необходими продукти: 1/2 глава китайско зеле, 3 с.л. соев сос, 5 с.л. оризов оцет, 3 с.л. мирин, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Зелето се измива, отцежда се и се нарязва на възможно най-тънки ивички. Добавя се сол и черен пипер на вкус, а от всички останали съставки се приготвя дресинг, с който така приготвената зелева салата се облива и се разбърква добре. За да попият всички подправки, е важно да изчакате 10- 15 мин, преди да поднесете салатата.
Японска салата Вариант 2
Необходими продукти: 150 г зелеви листа от вътрешността на китайско зеле, 1 краставица, 1 люто чушле, сол и соев сос на вкус
Начин на приготвяне: Зелето се измива, като се отстраняват по-твърдите части от него. Всичко друго се нарязва, осолява се и се остава да престои 45 мин, за да може да се отдели сокът на зелето. Като изтече необходимото време, то се изсушава с помощта на преса за листни зеленчуци или просто се попива с кухненска хартия.
Отделно се нарязва краставицата. Лютото чушле се измива, премахва му се семето и се нарязва на кръгчета. Зелето, краставицата и чушката се слагат в съда, в който ще се сервират, поливат се със соев сос на вкус, разбъркват се и са готови за поднасяне. Тази салата също се поднася традиционно заедно с кюфтенца или картофени крокети.
Коментари