Якитори - така се нарича много вкусното традиционно японско ястие, приготвено от пиле (понякога заедно с вътрешността). Малките парчета пилешко месо се пекат на специални шишчета, изработени от бамбук.
Обичайно се приготвят на скара на въглени. Ястието се приготвя много бързо и често се предлага в някои японски училища и будки, като се прави пред клиента. При готвенето на Якитори обикновено се добавя лимонов сок и сол.
Често се сервира със специален тара сос. За да се направи тази сос, се използва Мирин. Мирин се нарича много сладко вино, на базата на ориз, което се използва в Япония не само като самостоятелна напитка, но и като компонент на различни видове подправки. В тара Мирин сос се смесва захар със соев сос.
Готовото Якитори може да се сервира на масата с такъв сос или без него. Интересното е, че в сравнение с обичайното барбекю това ястие може да се получи не само от месо, но и от други части на пилето. Например, за Якитори може да се използва пилешка кожа, хрущяли, сърцето, черният дроб, стомахът и други.
Всички тези екзотични и необичайни части от пилето леко се запичат на скара на въглища. Твърди се, че са много вкусни, но като цяло европейците не се осмеляват да ги опитат.
Обикновено в Япония ястието представлява само печено пиле със зеленчуци. Въпреки това в европейските и руските ресторанти може да се намери Якитори с говеждо, свинско, риба и морски дарове.
Много японци го консумират за закуска с бира или като отделно ястие. В цялата страна има голямо разнообразие от ресторанти и сергии, където можете да опитате Якитори.
В допълнение, това ястие често се предлага и в баровете в Япония. Ястието се радва на успех както в японските ресторанти, така и в ресторантите по целия свят. Това е едно от най-необичайно месни ястия, което обикновено привлича чужденци.
Коментари