Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ароматни подправки за вкусни шишчета

Ароматни подправки за вкусни шишчета

редакция:
Подправки за шишчета

Една от най-вкусните обработки на месото представляват шишчетата. Принципно те са специалитет за барбекю. Стават крехки, сочни и изключително ароматни и апетитни, любимо лакомство за малки и големи.

Шишчетата са толкова популярни, че са създадени невероятно разнообразни рецепти, включващи не само традиционното месо, но и колбаси, вегетариански шишчета, плодови, кето шишчета с панир и какви ли още не.

За всяко кулинарно изкушение, принадлежащо към групата на храните на шиш, от голямо значение са подправките. Те дават желаното вкусово усещане, подсилвайки или потискайки определени вкусове. На практика подправките правят шишчето.

Месните шишчета дават превес на определени подправки, като всяко месо избира своите, но все пак най-ароматните подправки може да се нарекат и универсални, защото са подходящи за всякакви меса за шиша - свинско, агнешко, птиче. Ето кои са те.

Солта е задължителна за шишчета

Двете съединения - натрий и хлор, които са в състава на готварската сол, може да не са от голяма полза за организма, но без тях шишчето няма да има никакъв вкус. Сол на вкус е най-честата препоръка и тя наистина е най-правилна.

Черен пипер за шишчета

Ароматни подправки за вкусни шишчета

Черният пипер е много полезен за тялото. Той се препоръчва като лек за настинки. В шишчето дава нужната топлина и лек лютив вкус и когато се ползва на зърна, е особено ароматна подправка за месото.

Пробвайте кориандър за шишчета

Тази подправка е добре първо да се натроши, после да се запържи леко. Ароматът в шишчето ще бъде омагьосващ. Ако ще се ползва смлян, най добре количеството да е 1 чаена лъжичка, но на прах подправката няма същото ароматно присъствие.

Босилек за шишчета

Тази билка няма много остър вкус, ако се ползва изсушена. Чаена лъжичка от него е достатъчна за шишчетата на скара.

Мащерка за шишчета

Добре познатата ни подправка е имала много разнообразно приложение от древността до днес, а сега се ползва основно изсушена. Щипка или две от нея са добра добавка към барбекюто.

Дафинов лист за ароматни шишчета

Когато месото се сложи на шиша, парчета от дафиновия лист може да се сложат отстрани. Не се яде, но предава от своето ухание на месото.

Червен пипер

Обикновено на шишчетата се слага сладък червен пипер, но хората, които обичат пикантните вкусове го заменят с лютия вариант. Една чаена лъжичка от него ще добави огън в месото, а към сладкия може да се добави и счукан чесън.

Лук в шишчетата

Ароматни подправки за вкусни шишчета

Обикновена глава лук, нарязан на кръгове е въпрос на избор дали ще се консумира после, но присъствието му в подправките дава сочност на шишчето от сока на лука. Може да се поръси и с оцет, става по-пикантна подправка.

Слънчогледово олио

Въпросът дали слънчогледово масло или зехтин не бива да се превръща в предмет на спорове. Слънчогледовото олио е класика за шишчетата, а дали ще се замени със зехтин, е въпрос на лично предпочитание. Имайте предвид, че зехтинът може да прегори и да замирише неприятно.

Разбира се, винаги можете да направите марината за шишчета, в която да вложите и пресован чесън и подходяща подправка спрямо вида на грил специалитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest