Голяма част от подправките, които използваме в кулинарията, могат и намират приложение при лечение на болежки. Те се приемат най-вече под формата на отвари.
Босилекът е една от тях. Познаваме босилека като подправка за вкусни салати. Използваме го и като правим сосове за паста. В кулинарията го използваме и за съставка на някои пици. Може би някои хора не подозират колко е полезен.
Босилекът действа противовъзпалително при заболявания на устната кухина, хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, нефрит. Възбужда също и апетита. Той притежава и антисептично действие.
Ароматната билка усилва сърдечната дейност при заболявания на миокарда. Според народната медицина сок от пресни листа на босилек се използва при гнойни възпаления на средното ухо.
Дрогата на босилека се използва под формата на отвара. За отделните болежки съотношението е различно. Една супена лъжица от дрогата се залива с 300 мл кипяща вода и се вари 1 мин. Оставя се да се кисне в продължение на 30 мин.
След прецеждане от отварата се пие по 3 пъти на ден по 80 мл преди ядене. При възпалителни състояния на устната кухина този извлек се използва за жабурене и гаргара по 5 до 6 пъти дневно.
Коментари