У нас тученицата се третира като бурен. Хората масово се опитват да се отърват от нея и да я унищожат. В същото време навсякъде другаде по света тя е ценен зеленчук, култивиран и продаван на доста висока цена.
В Турция и Гърция се предлага на пазарите като маруля, а в Германия цената ѝ многократно надвишава тази на гроздето.
Тученицата у нас може да бъде открита навсякъде. Тя се разпространява като бурен и изниква на най-необикновени места.
Декоративен неин събрат е Калдаръмчето - двете принадлежат към семейство Тученицови. Ботаническото и име е Portulaca oleracea.
По света тученицата е разпространена като лечебно растение. Използва се за подсилване на имунитета и лекуване на артрит, главоболие, изгаряния, кашлица и други.
Тученицата е растение, което е изключително богато на хранителни вещества. В нея се съдържат повече омега-3 мастни киселини от някои рибни масла.
Това я прави изключително подходяща за хора на вегетарианска диета.
В дебелите месести листа на тученицата се откриват витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций и магнезий. В тях има 8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.
В тученицата присъства уникална комбинация между фибри, витамини и минерали. В 100 грама от нея се съдържат едва 16 калории, но и 350 мг алфа-линоленова киселина. Богата е и на два вида антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.
Една от ползите ѝ, благодарение на високото съдържание на магнезий, е благотворното влияние за укрепване на сърцето, при превенция на аритмия и подсилване на имунната система.
Използва се и като средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.
Тученицата подлежи на кулинарна обработка. Листата, както и стъблата, са ядливи. Един от вариантите е да се приготви сух таратор, като вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън.
В салата пък, най-вече за диабетици, листата и се режат и към тях се прибавя магданоз, ръси се с оцет, зехтин или олио.
Може да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад, както и да се приготви на пара. Тученицата се използва прясна, като не подлежи на варене или замразяване.
Коментари