Тученицата се смята за плевел, но малко хора знаят нейните полезни свойства. Тя има леко горчив, кисело-солен вкус. С нея се приготвят чудесни салати, салца, яхнии, сандвичи, баници и други вкусотии.
Семената могат да се смелят и от тях да се приготви паста. Най-вкусна е в суров вид или леко сварена. Към супа може да се добави в последния момент, да не се преварява, защото губи полезните си витамини.
Съдържа много витамин С, богата е на омега-3 мастни киселини, желязо, магнезий, калий и калций. Точно тези мастни киселини премахват холестерола в кръвта и понижават кръвното налягане.
Високото съдържание на витамин А и бета каротин стимулират зрението. Много хора включват тученицата в менюто си, защото знаят че има високо съдържание на фибри и помага за отслабване. Сок от листата действа диуретично, а като се смеси с мед и захар облекчава упорита суха кашлица.
Бременни жени не трябва да ядат тученица, защото има опасност от аборт. Противопоказна е и при хора с камъни в бъбреците. В кухнята може да се прибави като гарнитура към сирене с нарязан пресен лук и магданоз. Листата ѝ са месести и могат да се сварят леко, после се запържват в масло и се поднасят върху пилешка пържола или друг вид месо.
Стеблата не се изхвърлят, а също стават за ядене, като се мариноват в зехтин и лимонов сок с малко сол.
Ето и една чудесна рецепта за Здравословна салата с тученица. Нужни са следните продукти: 1/2 краставица, 1 среден морков, 10 стръка тученица, 5-6 бр. чери домати, 2 смокини, щипка сусам, зехтин, лимонов сок и сол. Зеленчуците се измиват и нарязват на парченца. Смокинята се реже на четвъртинки.
Тученицата се измива добре и се вземат само младите връхчета. Разбърква се в купа и се овкусява. Поднасяме здравословната салата в чиния, поръсена с щипка сусам. Така че тученицата не е само досаден плевел, а е здравословна и полезна храна!
Коментари