Често в градината сред зеленчуците се забелязва едно растение с месести листа, обагрени в ярко зелено и червени разклонени стъбла, което не е специално посадено. Градинарите го отскубват понякога наред с плевелите, но познавачите на тази кичеста трева имат друго отношение към нея. Това е така, защото всъщност става въпрос за тученицата, наричана често и тлъстига.
Кулинарите знаят, че цъфтящата с нежни жълти цветчета тученица е много полезна билка, заради витамините, минералите и ценните омега - 3 мастни киселини, заради алфа линоленовата и оксаловата киселина, калиевите соли и много други полезни вещества, грижещи се за здравето на важни органи и системи в тялото.
Не само лечебните, но и хранителните и вкусовите качества на тученицата са добре оценени от хората още от древността до днес.
Рецептите с тученица включват главно вегетариански ястия, тъй като тлъстигата се готви често подобно на спанака на яхния, в салати и разядки. В различни части по света тя се използва точно по определен начин. Например в Египет се готви като зеленчуково ястие, но никога не се добавя в салатите за разлика от региона на Средиземно море и на Балканския полуостров. Каквито и да кулинарните обичаи обаче, рецептите с тученица са нещо, което трябва да се включи в менюто.
Разядка с тученица
Разядката с тученица е нещо, което ще бъде подходящо за хора с всякакви вкусови предпочитания. Вкусна разядка става с пресни листа от растението и крехки стъбла, извара, чесън, сол и черен пипер. Приготовлението е бързо и лесно и изисква само пасиране на зелената маса, заедно с чесъна, овкусяване със сол и черен пипер и смесване с изварата в хомогенна смес. Може да се поднесе като предястие с препечен хляб или заедно с алкохол.
Салата с тученица

Салатата с тученица също е сред най-лесно изпълнимите и бързи приложения на това ценно растение. Нужни са само 300 грама листа от тученица, половин лимон, половин връзка магданоз, 1 краставица и 2 супени лъжици мазнина - олио или зехтин и сол на вкус. Всички зелени зеленчуци се нарязват на ситно, половината лимон също, а другата му част се изцежда. Съставките се смесват и се овкусяват със сол.
По желание може да разнообразите салатата, добавяйки домати, булгур или други съставки по избор.
Тученица с ориз
Това ястие с тученица включва листа и стъбла от тученица, която трябва да бъде млада и крехка.
Необходимите продукти са:
- около 900 грама тученица, която преди употреба се накисва с вода със сол и оцет за половин час;
- глава ситно нарязан лук;
- 2-3 скилидки чесън;
- сок от половин лимон;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/4 чаша ориз;
- чаша топла вода;
- 2 супени лъжици олио.
Приготвяне:
Тученицата се реже на ситни парчета. Олиото и лукът се задушават, докато омекнат, прибавя се тученицата и се бърка, докато омекне и тя. Прибавя се и ориза и се запържва леко, а след това се добавят сол, пипер, лимонов сок и вода и се оставя да заври. Ястието се оставя на бавен огън и се захлупва. Къкри, докато оризът се свари. Сервира се с кисело мляко с пресован чесън.
Коментари