Тученицата е изключително полезно и ценно растение, макар в България да е малко позабравено. Оказва се, че в него се съдържа по-голямо количество витамин С, отколкото има в голяма част от цитрусовите плодове.
Растението има сочни листа и е препоръчително да се консумира в пресен вид.
Тученицата, позната още и като тлъстика, може да помогне при много здравословни проблеми. Твърди се, че помага за подобряване на зрението и че може да регулира нивата на кръвната захар. Ако не знаете как да си я приготвите, предлагаме ви няколко рецепти, в които можете да я използвате.
Първата рецепта е за салата и всъщност е много често използвана, само че вместо тученица, повечето хора слагат зелена салата или маруля.
За да си я приготвите, ще са ви нужни по 3 стръка зелен чесън и лук, 200 г краставици, 300 г тученица, 2 яйца, 4-5 с.л цедено кисело мляко, кълнове, сол и копър на вкус. Започнете приготвянето на салатата с тученицата, която трябва да почистите от дръжките и да накиснете в подсолена вода.
След това я нарязвате и добавяте и останалите продукти (без яйцата), които сте нарязали на шайби. Добавяте млякото и подправяте с подправки. След като я сервирате в чиния, добавете нарязаните на четвъртинки и предварително сварени яйца.
Следващото ни предложение е отново за салата – нарязвате си тученицата, слагате зелен чесън, малко сол и скълцани орехи, ябълков оцет и зехтин и салатата е готова за консумация.
Последната ни рецепта е за ориз със зеленчуци и тученица – гозба, която става за гарнитура към нещо месно и за основно. Ето и нужните продукти:
Ориз с тученица
Необходими продукти: 1 ч.ч. ориз, 250 – 300 г тученица, 1 глава лук, морков, ½ ч.ч грах, ½ ч.ч царевица, черен пипер, сол, олио.
Начин на приготвяне: Задушавате лука и морковите в мазнината и след това добавяте граха и царевицата. Разбърквате и оставяте за няколко минути, след което добавяте ориза и наливате вода.
Оставете ориза да омекне, след което добавете тученицата и солта, както и черния пипер. Можете да сложите и някакъв бульон по време на готвенето, ако предпочитате.
Коментари