Gotvach.bg»Статии»Билки»Тученица

Тученица

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Тлъстига

Тученицата /Portulaca oleracea/ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Тученицеви. Позната е още като клъстига, тлъстига и тлъстица. Има пълзящо, сочно и разклонено стеблото, което достига дължина до 50 см. Долните листа на билката са последователни, а горните – срещуположни. Всички са лопатовидни, месести и лъскави.

Цветовете на тученицата са дребни, единични или по 2–3, приседнали по разклоненията на стеблото. Плодът на растението има обратно яйцевидна форма. Семената са черни и бобовидни.

Тученицата се среща в Западна и Източна Европа, Средна Азия, Южна Америка, Иран. У нас може да се види в цялата страна докъм 1000 м височина. Често вирее като плевел край пътища, огради и лозя.

Произход на тученицата

Не е известно кога за пръв път се е употребила тученица. През VIII в. пр.н.е в едно вавилонско писмо растението се споменава като билка от градините на вавилонския цар Мардук-апла-идин II. През XVI в. е спомената в книга за билки, като се препоръчва при киселини в стомаха. Авторът на книгата твърди, че редовното смучене на сок от тученица помага при зъбна подвижност (разклатени зъби).

Състав на тученицата

Листата на билката са богати на витамин А, В6, както и на витамин С, по отношение на който превъзхожда 7-8 пъти цитрусовите плодове. Тученицата съдържа желязо, калций, натрий, магнезий, фосфор, манган, омега–3 мастни киселини и други полезни вещества.

Тученица

Събиране и съхранение на тученицата

Тученицата расте из равнините и полупланинските области. Бере се по време на цъфтежа - от юли до октомври. Отрязва се надземната част на растението, като се почиства от замърсяване. Добре е да се суши на открито, като от време на време се разбърква.

Доизсушава се в проветриви и слънчеви помещения при температура до 50 градуса. От 7 кг прясна тученица се получава 1 кг суха. От значение е билката да се суши бързо, тъй като бавното сушене намалява нейното качество. Изсушените стръкове от дрогата трябва да са запазили естествения си вид. Допуска се само леко избледняване на цветовете.

Ползи от тученицата

В българската народна медицина дрогата от тученица се използва като слабително и пикочогонно средство. Подпомага зрението, регулира кръвната захар. Скорошни изследвания на американски учени сочат, че растението оказва благоприятно влияние при диабет, инфаркт, леки изгаряния и ракови заболявания. Действа добре на сърдечносъдовата- и хормоналната система. Препоръчва се при възпалени очи, кисти, цистит, простатит, гъбични инфекции и затлъстяване.

Арабски лекари прилагат билката при лечение на главоболие, стомашни болести, ентероколит. Външно помага при рани, псориазис и мехури. На практика това чудодейно растение лекува всякакви болести и неслучайно е наричано от древните араби благословен зеленчук.

Тученица в кулинарията

Салата с тученица

В България тученицата се приема за плевел, докато в цял свят се употребява като листен зеленчук. Препоръчително е да се консумира в свежо състояние. Младите ѝ листа имат леко кисел и солен вкус, а по-старите листа нагарчат. От листата на растението се приготвят вкусни и много полезни салати, които допълнително се овкусяват със зехтин, чесън, копър, лимонов сок и магданоз.

Салата с тученица

Необходими продукти: тученица – 300 г, домати – 300 г, зелен чесън – 2 стръка, ленени кълнове – 1 ч.ч., копър – 1 стрък, зехтин - 2 с.л., сол – 1 щ., извара – 150 г

Начин на приготвяне: Почистете тученицата от дебелите дръжки, накиснете я в подсолена вода и я нарежете заедно с доматите и чесъна. Добавете кълновете, накълцания копър и изварата. Овкусете с подправките и разбъркайте.

Тученицата също така е отличен заместител на марулята, спанака, ладапа и киселеца. Освен в салати тя се употребява в супи, спагети, ястия с ориз, питки и баници, а дори и в таратор с орехи вместо краставица. Комбинира се успешно с извара, сирене и кашкавал. Сокът от тученица е чудесна витаминозна бомба.

Народна медицина с тученица

В древността билката се е използвала за укрепване на организма след прекарано заболяване. Считало се е, че чаят от тученица пречиства кръвта.

Отвара от тученица се е приемала при гинекологични заболявания, мигрена, артрит, киселини в стомаха и гастрит.

Чай се приготвя, като 1 с.л. от билката се залее с 250 мл вряла вода. Оставя се да изстине и се прецежда. Пие се веднъж дневно.

От бурена може да се приготви домашен лосион против пърхот, като 1 с.л. изсушена тученица се залее с 1 ч.ч. вряла вода. Сместа се охлажда и с нея се разтрива скалпа след баня.

Освен лечебна билката–чудо е и подмладяваща. Маска с 2 с.л. каша от свежа тученица и 1 ч.л. овесено брашно прави бръчките по-малко забележими, подхранва и тонизира кожата на лицето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес