Тревистото растение целина (Apium) е член на семейството на Сенникоцветни и се радва на все по-голяма известност в Европа. Целината е тревисто двугодишно, достигащо височина до 100 см. Има право стъбло и яркозелени листа.
Използват се месестите, широки и дълги листни дръжки. Младите листа също се употребяват, най-често за украса на ястията.
Хората започват да култивират такова растение преди много време - в древна Гърция целина се отглежда по специален начин и за храна се използват само листни дръжки. Растението съдържа етерични масла, които му придават специфична миризма и вкус.
Листата и зелените издънки са по-богати на витамини от корените.
Използват се при лечението на артрит и ревматизъм.
Пресният сок от тях се пие за отслабване и се използва под формата на лосиони за лечение на външни рани.
Целина е невероятно растение. Благодарение на нейните полезни вещества, с които са пълни с всичките части, хората използват всичко в този зеленчук: корени, стъбла, листа, семена.
Целината е богата на витамин С и ниацин (витамин В3), съдържа също витамини А, В1, В2 и В9. Сред микро- и макроклетките в него има особено много калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, манган, желязо и цинк.
Като диетичен продукт целината също е много здравословна. В крайна сметка целината съдържа по-малко калории (32 ккал на 100 г), отколкото е необходимо на организма, за да я усвои.
По този начин този зеленчук ефективно изгаря мазнините и действа като средство за отслабване.
Полезни рецепти с целина при диабет
Чаша вряла вода се изсипва в 20 г зелени части на целина и се вари около 15 мин. След охлаждане и прецеждане инфузията се пие три пъти на ден 40-60 мл.
Салата от целина с ябълки
На ренде настържете корен целина и ябълка - 1:2 или 1:1, моркови 1 бр., добавете малко лимонов сок, подправете със заквасена сметана и консумирайте, за предпочитане веднага, защото ще има много сок и ябълките могат да потъмнеят.
Тревиста целина с кашкавал на фурна
целина- 700 г
настърган кашкавал- 4 с.л.
олио- 3 с.л.
сладка сметана- 4 с.л.
сол
черен и червен пипер
Целината се почиства, измива и нарязва на малки парчета. Запържва се в сгорещено олио до зачервяване и се поръсва с малко сол, черен и червен пипер.
Залива се с малко вода и се задушават в закрит съд до омекване и до изпаряване на течността.
В огнеупорен съд се редят пластове от целина и кашкавал, като накрая се завършва с кашкавал.
Ястието се залива със сметана и се запича за кратко.
Коментари