Мака е подобно на репичките растение, което вирее в изключително неблагоприятни условия в най-високите части на Андите. Особено популярно е сред перуанците, поради което е известно и като перуански женшен. То е много богат източник на енергия. И не само.
Според повечето специалисти мака се използва за стимулиране на саксуалния апетит, както и за стимулиране на плодовитостта при жените и издръжливостта при мъжете. Можете да си закупи мака на прах от повечето биомагазини и да се научите как да си го приготвяте в домашни условия.
Подходящо е при приготвянето на тонизиращи напитки, пудинг и сладкиши. Не го използвайте обаче за напитки и десерти, които търпят топлинна обработка, защото така се губят ценните му качества.
Ето 3 вкусни рецепти, които можете да си приготвите с мака.
Овесен десерт с мака
Необходими продукти: 100 г овесени ядки, 1 с.л. мака, 1 настъргана ябълка, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л мед, 1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне: Овесените ядки и маката се накисват в прясното мляко от предната нощ. Оставят се в хладилника да престояват. Към тях се прибавя настърганата ябълка, меда и канелата, всичко се разбърква добре и е готово за консумация. Този вкусен десерт е изключително подходящ за закуска, защото ще Ви зареди с енергия за целия ден.
Млечен десерт с мака
Необходими продукти: 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. мед, 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2 с.л. мака, ванилия
Начин на приготвяне: Маката се остава да се накисне в киселото мляко в хладилник за едно денонощие. Изважда се, разбърква се и към нея се прибавят останалите продукти. По желание може да се прибави и малко сладко от диви плодове.
Студена млечна напитка с ягоди и мака
Необходими продукти: 500 г ягоди, 500 мл мляко, 1 с.л. мака, 1 ч.л. мед, 3 с.л. сладолед ванилия
Начин на приготвяне: Маката се слага за няколко часа да кисне заедно с млякото на студено. Ягодите се почистват и измиват. Поставят се върху дебела кърпа, докато се отцедят. Претриват се през цедка и така получения сок се смесва с млякото. Добавя се медът и сладоледът и всичко се разбива в шейкър.
Коментари