Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за нисковъглехидратна вечеря

Идеи за нисковъглехидратна вечеря

Карфиолена пица
Снимка: Yordanka Kovacheva

Макар вече да е доказано, че нисковъглехидратната диета не е за всеки (бременни, спортисти и хор, с конкретни заболявания, които не могат да се подлагат на такъв режим на хранене), то е и доказана и като ефикасно средство за отслабване, здраве и енергия.

Тя потиска апетита, регулира кръвната захар, намалява хроничните възпаления в тялото, подобрява липидния профил и т.н.

Базирана върху ограничаването на въглехидратите (тестени изделия, захар, паста) и наблягайки върху протеините, зеленчуците и полезните зеленчуци, нисковъглехидратната диета е един от най-популярните режими на хранене в наши дни.

След този кратък увод решихме в следните редове да ви предложим по-нестандартни решения как да си „спретнете“ превъзходна нисковъглехидратна вечеря. Ето нашите предложения:

Пилешки гърди с кремообразно пюре от спанак

Пилешки гърди със спанак

Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер и подправки по ваш вкус и ги запържете по няколко минути от двете страни. В същия или друг тиган запържете 2-3 наситнени скилидки чесън в масло и към тях задушете и ситно нарязан спанак. Когато всичко омекне добавете готварска сметана ( около 150 мл), пакетче крема сирене и разбъркайте до получаването на кремообразно пюре. Подправете го със сол, черен пипер и индийско орехче и го поднесете към вече готовите пилешки гърди.

Пица с тесто от карфиол

Пица с карфилен блат

Ако все още не сте похапвали карфиолена пица за вечеря, то сега е настъпил момента. Задушете леко розичките на средно голяма глава карфиол, отцедете ги от водата и ги пасирайте. Към тях добавете 1 яйце, около 50 г моцарела, риган, чесън на прах и сол на вкус и оформете тесто, което да изпечете в предварително загрята на 200 °C фурна за около 20-тина минути. Върху карфиоления блат намажете доматен сос (без захар), добавете маслини, пеперони и моцарела и подправете с риган и босилек за още по-наситен аромат и вкус. Запечете за още няколко минути.

Запечена сьомга с лимоново масло и гарнитура от аспержи

Сьомга с лимоново масло и аспержи

Вероятно е най-удачно първо да си приготвите лимоновото масло, което се получава като на котлона се разтопява малко масло, добавя се зехтин, сокът и кората (настъргана) от един лимон, 2-3 ситно нарязани скилидки чесън, риган, мащерка и сол и черен пипер на вкус. Всичко се оставя за няколко минутки, колкото сместа да се хомогенизира и да разполагате с лимоново масло, с което да намажете филетата сьомга. Тях поставете с кожата надолу върху застлана с хартия за печене тава и между тях добавете и аспержите. Тях също полейте с малко от лимоновото масло и опечете всички продукти за вашата превъзходна нисковъглехидратна вечеря за около 12- 15 градуса в предварително загрята на 200 градуса фурна. Добър апетит!

Авокадо с риба тон

Авокадо с риба тон

Апетитна нисковъглехидратна вечеря, която се състои от авокадо с риба тон и майонеза и е готова буквално за 5 минути

Снабдете се с едно добре узряло авокадо, разрежете го наполовина и премахнете костилката му. Издълбайте леко вътрешността му, за да имате място за пълнежа му, който се състои от смес от консерва риба тон в собствен сос, 2 с.л. майонеза, половин нарязана на ситно краставица, половин нарязани на ситно червена и зелена чушка, малко лимонов сок, ситно нарязани стръкчета копър и магданоз и сол и черен пипер на вкус. Напълнете с тази превъзходна смес авокадото и така ще имате идеална нисковъглехидратна вечеря, която сте „сглобили“ буквално за няколко минути. Ще ви се услади, гарантираме ви!

Нисковъглехидратна е още вечеря, която се състои от пилешки гърди на грил със зеленчуци, задушени зеленчуци, печена риба с гарнитура и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен