Не зависимо какъв сезон е или през кое време на годината се намираме, не можем да си легнем гладни. С тази разлика, че през лятото вечерята която сервираме, изисква да е по-лека и постна, отколкото през останалото време на годината.
Вижте нашите вкусни, макар и малко нестандартни, предложения за летни гозби:
Турска кус-кус салата
Необходими Продукти
• 3/4 чаша портокалов сок
• 1 1/3 чаша кус-кус
• 1/3 чаша стафиди
• 1/2 чаена лъжичка сол
• 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
• 6 супени лъжици зехтин
• 1 чаша настъргани моркови
• 1/3 чаша нарязани печени орехи
• 1 парче варени пуешки гърди, напречно разрязване на тънки ивици
• 3 чаши разкъсан пресен спанак.
Начин на приготвяне
1. В средно голяма тенджера, добавете 1 1/2 чаша леко подсолена вода да заври. Разбърква се с 1/2 чаша портокалов сок, кус-куса, и стафидите. Покрийте с капак, след това отстранете от котлона и го оставете да престои 5 минути, докато течността се абсорбира. Сместа се прехвърля в голяма купа, да се охлади.
2. В малка купа, размесете останалата част портокаловия сок, 1/4 чаена лъжичка сол и пипера. Бавно добавете зехтина, докато всичко се смеси добре.
3. Добавете морковите, ядките, спанака, пушените гърди, както и приготвения кус кус. Разбърква се добре и се сервира.
Това е една много лесна и приятна лятна вечеря, която ще ви засити. Тази цветна салата е изпълнена с разнообразие от вкусове и текстури, така че дори и децата ви ще я намерят за забавна и вкусна.
Кремообразна царевична супа
Необходими Продукти
• 2 супени лъжици масло
• 1/2 чаша ситно нарязан зелен лук
• 3/4 чаша нарязани на кубчета червена чушка
• 3/4 чаша нарязана целина
• 1 килограм картофи (около 3 средни), обелени и нарязани на кубчета
• 4 чаши пресни ядки царевица
• 1 дафинов лист
• 4 чаши пилешки бульон с ниско съдържание на сол
• 2 чаши пълномаслено мляко
Сол и черен пипер
• Заквасена сметана за гарниране (по желание)
Начин на приготвяне
1. В голяма тенджера, разтопете маслото на средно-ниска температура. Добавете зеления лук, чушката и целина и задушете, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците започнат да омекват, за около 10 минути. Добавете разтворения бульон в 1 литър вода, картофите, 2 чаши от царевицата и дафинов лист.
2. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и я дръжте на къкри за 15 минути, като се разбърква от време на време.
3. Пасирайте останалите 2 чаши царевицата и млякото в блендер или кухненски робот, след това, като разбърквате ги добавете в супата. Варете супата, докато се сгъсти леко, от 5 до 10 минути. Извадете дафиновия лист и добавете сол и черен пипер на вкус. Добавете на всяка порция част от заквасената сметана, ако желаете.
Коментари