За да вечеряте здравословно, гответе повече зеленчуци. Използвайте ги сурови в салати и термично обработени – в различни видове полезни ястия. Салатата от целина е лека и свежа.
Необходими продукти: дръжките от една целина, 3 ябълки, 2 червени чушки, 100 грама смлени орехи, 3 супени лъжици нискомаслена сметана.
Всички зеленчуци се нарязват на ситно, добавя се сметаната и орехите и се разбърква. Може да се овкуси с лимонов сок.
Салатата с пилешки гърди е здравословна и хранителна. Необходими продукти: пилешки гърди – 300 грама, 1 краставица, 2 твърдо сварени яйца, зехтин, оцет или лимонов сок.
Краставицата и яйцата се нарязват на ситно, подправят се със смес от зехтина и оцета. Добавят се сварените пилешки гърди, нарязани на късчета. Може да се поръси със сусамови семена.
Омлетът със замразени зеленчуци е много вкусен и полезен. Необходими продукти: 3 яйца, 3 супени лъжици прясно мляко, 1 шепа замразен микс за супа. Замразените зеленчуци се запържват на тих огън, котлонът се усилва и се добавят яйцата, разбъркани с млякото.
Броколи с настърган кашкавал – това ястие е полезно и вкусно и може да бъде сервирано като гарнитура или като отделно ястие. Необходими продукти: 500 грама броколи, 100 грама настърган кашкавал, 200 милилитра сметана, 4 скилидки чесън, магданоз, сол на вкус.
Броколите се сваряват десет минути и се слагат в гевгир да се отцедят. Сметаната се смесва с нарязания на ситно чесън и се посолява. Броколите се слагат в намазана с мазнина тава, заливат се със сметана и се поръсват с кашкавал. Пекат се в гореща фурна до апетитна коричка.
Скумрия със зеленчуци е вкусно здравословно ястие. Филето се осолява, поръсва се с черен пипер и върху него се слагат леко запържени зеленчуци, нарязани на ситно – лук, морков, домати. Поръсва се с магданоз, навива се на руло, намазва се със сметана и се пече.
Пълнозърнести макарони с чушки са вкусен вариант на здравословната вечеря. Необходими продукти: 150 грама пълнозърнести макарони, 1 червена чушка, щипка лют червен пипер, 1 китка магданоз, 2 супени лъжици мед, 1 супена лъжица соев сос, шепа фъстъци, 1 супена лъжица сусамови семена, 2 супени лъжици зехтин.
Спагетите се сваряват, отцеждат се в гевгир и се оставят да се охладят. Сосът се приготвя от зехтина и лютия червен пипер, които се разбъркват, добавя се медът и соевият сос.
Спагетите се подправят със соса и се оставят за половин час да го поемат. Сусамът се запържва на сух тиган заедно с фъстъците. Чушката и магданозът се нарязват на ситно. Спагетите се сервират с магданоз, чушка и смес от фъстъци и сусам.
Коментари