Не всяка работеща жена има време да приготвя вечерно време вкусна и прясна вечеря за себе си и семейството си. Всъщност истината е, че много малко от дамите, които са сложили акцент върху кариерата си се интересуват от готвене и отделят време за това. Нерядко се налага и изненадващо да посрещнете гости и тогава въпросът какво да им предложите за хапване ви вкарва в паника.
Тя обаче е излишна, защото кулинарното изкуство разполага с рецепти, които могат да се приготвят буквално със затворени очи. Ако към тях прибавите малко изтънченост, финес и клонки от любимите си подправки, това ви гарантира едно перфектно ястие за вечеря, което би задоволило и най-капризните вкусове.
На вашето внимание са няколко бързи, лесни и повече от вкусни рецепти, с които за задоволите глада на хората около вас след дългия работен ден. Всички ястия са за 4 порции и се приготвят за не повече от 15-20 минути, като не изискват някакви специални кулинарни умения.
Картофи с бекон и сирене
Сварете 6 средно големи картофа, срязани на половина, за 15-20 мин, докато омекнат. Отцедете ги добре, подредете ги със срезовете нагоре върху плитка тава и поставете върху тях 250 г меко сирене (камамбер, бри или др. по избор). Изпечете ги в грила на средна степен за 3-5 минути до златист загар. Поднесете с резен шунка и кръгчета кисела краставичка отгоре.
Английски миш-маш
За да приготвите това аристократично, но доста лесно ястие, е нужно да имате 800 г нарязани зеленчуци – най-добре е да използвате замразен микс по избор. Запържете зеленчуците заедно 1 с.л. олио 1 ч.л. кимион и 2 ч.л. едро счукан лют пипер. Разбърквайте от време на време, докато всичко омекне. Прибавете за кратко към зеленчуците някакъв останал пушен колбас, вчерашно готвено месо или каквото имате. Поднесете ястието върху канапе от 2 изпържени яйца.
Спагети с пиле
Сварете пакет спагетите според упътването на пакета, отцедете ги и ги поръсете с 2-3 с.л. олио. Загрейте 1 с.л. мазнина в тиган и запържете на силен огън едни пилешки гърди (сварени или печени предварително и нарязани на жулиени), 3 моркова – на тънки лентички или кръгчета. Добавете 2 с.л. мед, 1 с.л. соев сос и сока от 2 малки лимона. Оставете ястието да къкри 30 сек и изсипете в тигана спагетите и 3 с.л. препечен сусам. Разбъркайте добре, поръсете с листа магданоз и поднесете.
Сандвичи с прошуто и гауда
Кой каза, че сандвичите не са подходящи за вечеря. Очаровайте близките си с една изключително лесна рецепта. Нужно е да подберете хубав хляб или франзела, от който да нарежете еднакви филийки.
Намажете ги съвсем леко с масло, наредете парченца прошуто, а отгоре и гауда. За завършек сложете по един резен цяла гъба, най-добре от буркан. Поръсете с малко суха мащерка и изпечете сандвичите. Сервирайте ги със салата от домати, зехтин и босилек.
Коментари