Картофите са един от най-обичаните продукти. С тях можем да си направим всякакви ястия, основни или пък гарнитури.
За да помогнем в кризисна ситуация, ви даваме няколко примера за вкусни картофени рецепти, които се приготвят наистина бързо. Освен това те са подходящи гарнитури и към някакво печено месо.
Първата рецепта е с картофи и кашкавал. Ето какво ви е необходими, за да си я приготвите у дома:
![Картофени шницели](/files/lib/300x225/potatoes_pancakes.webp)
Картофени шницели с кашкавал
Необходими продукти: 5 -6 картофа, шунка, 2 бр. жълтък, 1 ч.л индийско орехче, сол, кашкавал, брашно
Начин на приготвяне: Сварявате картофите и ги намачквате като за пюре. Добавяте шунката, нарязана ситно на кубчета, двата жълтъка, подправки и брашното. Количеството на брашното не може да се определи, защото зависи от сместа. Целта е да се получи тесто, с което можете да направите шницели. Пържите ги в сгорещено масло и веднага, след като са готови много обилно ги поръсвате с кашкавал, докато са още горещи.
Следващата рецепта отново съдържа картофи и кашкавал, но този път е без месо. Ето какво ви е нужно:
![Картофи с мляко](/files/lib/300x225/qstie-iensko.webp)
Картофи с прясно мляко
Необходими продукти: 2 яйца, 200 г кашкавал, 250 г прясно мляко, 4 – 5 картофа, 2 с.л брашно, индийско орехче, сол и мазнина
Начин на приготвяне: Сварявате картофите и яйцата – картофите нарязвате на шайби, а яйцата настъргвате. В друг съд сгорещявате мазнина и запържвате брашното, след което наливате прясното мляко, разбърквате да се уеднакви и сваляте от котлона. Към млякото сложете настърганите яйца, подправките, както и настъргания кашкавал.
![Пиле с картофи](/files/lib/300x225/burzo-pile-kartofi.webp)
Намазвате тавичка с мазнина и нареждате картофите, след което изсипвате млякото. Най-отгоре може да поръсите с малко галета, след това запичате.
Следващата рецепта е с пилешко месо и праз. Можете да замените праза и с лук. Ястието се приготвя бързо, стига да имате размразено пилешко месо:
Пиле с картофи и праз
Необходими продукти: 300 г пилешко филе, 2 стръка праз, 5 картофа, сол, мазнина, розмарин, ½ ч.ч бяло вино
Начин на приготвяне: Сварявате картофите и ги нарязвате на кубчета, а празът се реже на шайби. Пилешкото месо се запържва добре в мазнината, после слагате праза, запържвате и него, накрая добавяте и картофите. Запържвате и тях и поръсвате с подправки. Добавете ½ ч.ч бяло вино и оставете да покъкри, докато изври виното.
Коментари