Бугаца е наименованието на гръцка баница, която има сладка или солена плънка. В повечето случаи сладката плънка представлява варен крем, а солената може да е от сирене, кайма, спанак.
За направата на Бугацата може да се използва бутертесто, готови кори за баница (баклава) или домашно приготвено тесто, което се точи на тънки или дебели кори в зависимост от рецептата.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
150 г разтопено масло
За плънката:
1 л. прясно мляко
200 г грис
200 г захар
2 пакетчета ванилия
щипка сол
2 с.л. масло
За поръсване:
канела
пудра захар
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото и захарта в тенджера. Сложете ги да се загряват на умерено силен огън, като ги разбърквате от време на време. Когато сместа се загрее достатъчно, прибавете солта, ванилията и гриса. Бъркайте, докато се сгъсти кремът. След това махнете тенджерата от котлона, прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете крема да се охлади.
Намажете тавата, за предпочитане използвайте тава с правоъгълна форма, с масло. Застелете я с 9 кори, които поръсете с разтопеното масло. Не се притеснявайте, ако са по-големи от тавата и висят извън нея. Най-отгоре изсипете плънката и я разнесете добре. Свийте навътре, над крема, стърчащите краища. След това покрийте плънката и с останалите кори, като отново намаслявате всяка. Ако ви остане от маслото, може да го изсипете отгоре върху сладката баница.
Ако искате баницата Бугаца да бухне и да се разлисти, не трябва да натискате корите.
Гръцката баница с крем се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути или докато достигне златист цвят. След като я извадите от фурната, трябва да я завиете, за да се задуши леко. След това я оставете да изстине. По желание може да я поръсите с канела и пудра захар.
Коментари