Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусната леща

Тайната на вкусната леща

леща

Лещата е страхотен продукт, особено за тези, които не обичат да ядат много-много месо. Тя е изключително здравословна и полезна. На пазара вече могат да се намерят различни разновидности на леща - червена, зелена, жълта, дори и черна. Някои сортове са подходящи за варене, други - за салати.

Но как се прави вкусна леща? Ето тайната на вкусната леща!

За да приготвите вкусна леща, първо я почистете и измийте добре. Хубаво е да измиете със студена вода и да я оставите за половин до един час във водата. Класическата рецепта е да сложите една чаша леща и две чаши вода. Така ще стане вкусна и крехка.

Най-добре да я варите на слаб огън, продължително време. В зависимост от сорта и разновидността, на който сте се спрели, може да я варите от 15 до 40 минути.

Например червената или т. нар. ориенталска оранжева леща се вари много бързо - за около 15-20 минути. Традиционната, добре позната у нас, кафява леща изисква по-дълга термична обработка или поне 30 минути варене на слаб огън. Зелената и черната леща трябва да се варят най-дълго - поне 40 минути.

супа от леща

За да направите вкусна леща, са много важни подправките. Българите сме традиционалисти и обичаме да слагаме на всичко чубрица. Слагаме тази класическа българска подправка и на лещата, въпреки че за някои би било странно. Може да сложите, каквито подправки искате, дори и зеленчуков бульон.

Най-класическата подправка за леща е чесънът. Сложете няколко скилидки чесън направо в лещата. За вкусна леща го направете още в началото. Може дори да рискувате и да сложите чесъна, без преди това да сте го обелили. Така ще пусне по-силен аромат. Но това има своите рискове, тъй като след това трябва да внимавате за обелките, докато консумирате готовото ястие.

Друга хитринка, за да стане лещата ви вкусна, е да я приготвите в специфичен съд, а именно - глинен съд, гювеч. Може първо да я сварите в една тенджера, а след това да добавите останалите съставка - лук, домати, подправки, вода, сол и да я досготвите в гювечето във фурната на тих огън.

Така ще се сгъсти и ще стане много вкусна. Ако обичате да ядете лещата по-гъста, като ястие, а не като супа, може да добавите и една лъжица брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest