Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните канелони

Тайната на вкусните канелони

Вкусни канелони

Кулинарното понятие паста обхваща над 300 вида макаронени изделия с различна форма и размер. Това са дребни звездички, наред с големи тръбички. Последните са познати като канелони и са най-големият вид паста. Изключително вкусни са, когато се приготвят по различни рецепти.

Тайната на вкусните канелони

Канелоните имат и друга особеност, освен размера, която ги отличава от други макаронени изделия - спагети, фусили, талиатели. Канелоните не просто се заливат със сос, но и се пълнят с плънка, което ги прави изключително сочни и богати на вкусови усещания. Заради това са едно от любимите ястия на италианската кухня.

История и същност на канелоните

Канелони

Канелоните са прави гладки макарони с голям отвор. Специално създадени са за пълнене. Плънката може да бъде разнообразна- сирене, кайма, зеленчуци, морски дарове. Заливат се със сос - най-често доматен или бешамел.

За наименованието канелони се смята, че идва от думата canna, в превод тръстика. Тези тръбички са направени от брашно от твърда пшеница, без добавени яйца в брашното. Диаметърът на рулцата е 2-3 сантиметра, дълги са около 10 сантиметра.

Канелоните са се появили по-късно от другите видове паста, някъде в началото на ХХ век. Предполага се, че са случайно хрумване на някой готвач, след като листо от лазаня е навито на руло и напълнено с плънка, а после е забодено с клечки, за да не се развие.

Приготвяне на вкусни канелони

Оригиналните канелони представляват листа, подобни на заготовката за лазаня, които се навиват на руло и после се пълнят с плънка. Има готови тръбички, които се пълнят и после се пекат. Може да се направят и от домашно тесто, което да се разточи на тънки листа и от тях да се оформят канелоните.

Вариантите за плънка за канелони са разнообразни. Основно са 3 вида - месна, рибна и безмесна в различни комбинации. Може да се използват кайма, пилешко месо, бекон, пушено месо и други.

Тайната на вкусните канелони

От сирената подходящи са рикота, моцарела, топено сирене, комбинирани със спанак, зелен лук, зеленчуци. Използват се също сметана, яйца, орехи, кедрови ядки, босилек, риган. Може да се направят с гъби, карфиол, броколи.

Плънката се нанася на дългата страна на листа, завива се на руло и се поставя в тава, след което се залива със сос - доматен, бешамел най-често. Сосът се прави по-течен, защото при печенето се сгъстява.

Канелоните обикновено се поръсват с пармезан или друго твърдо сирене. Пекат се в умерена фурна. Стават бързо, за около 40 минути.

Вижте още колко да варите канелоните, както и няколко кулинарни тайни как да не слепва пастата. Също така опитайте нашите безотказни рецепти за канелони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest