Канелоните са традиционна храна в Емилия (исторически регион в северна Италия), въпреки че се приготвят и консумират навсякъде в Италия.
Канелоните представляват вид паста, оформена като големи, кухи тръби, които са с дължина около 7 см.
Пълнят се със смляно месо, доматен сос и е подходящо да се залеят със сос Бешамел. Вегетарианският вид канелони не съдържа месо и за него се използва класическия пълнеж от рикота и спанак.
Ако при приготвянето на дадена рецепта с канелони се използва суха паста, тя трябва да се попари в подсолена, вряща вода за няколко минути (4-5 минути).
Препоръчително е да се добави 1 литър вода на всеки 100 грама канелони и 1 чаена лъжичка сол на 2 литра вода, преди да бъдат напълнени и изпечени.
Времето започва да се брои от момента, в който водата заври. Канелоните се варят и се разбъркват на всеки 2 минути, след което се пълнят с приготвената по рецепта плънка и се пекат според указанията в рецептата, по която се готви.
За да се предотврати изгарянето на печените канелони, добре е да се покрият с фолио през първите 30 минути, в които са във фурната.
Вижте още апетитни плънки за канелони.
Коментари