Уханието на прясно опечени рано сутрин милинки може да даде на всеки летящ старт на деня. Пухкави отвътре, с хрупкави корички отгоре, милинките, особено ако са приготвени у дома, са истински шедьовър на родната кухня.
При това готвенето на този тестен специалитет далеч не е трудно, стига разбира се да знаете тайните за направата на наистина вкусните милинки.
Първата от няколкото е брашното. То трябва да е пшеничено бяло брашно. Преди да започнете да приготвяте тестото, го пресейте два пъти.
Така от една страна ще сте напълно сигурни, че е чисто и няма да сдъвчете някоя неприятна изненада, която да ви развали закуската, а от друга самите милинки ще станат далеч по-пухкави.
Вторият тънък момент при милинките е специалното отношение към тестото. Веднъж приготвено, трябва леко да го набиете. Съберете го на топка и го ударете няколко пъти в масата. Няма шега, няма измама, по този начин тестото ще се отпусне и готовите милинки ще бъдат пухкави като памук.
Също така важен момент е повторното втасване. Веднъж оформени милинките трябва да бъдат оставени в сурово състояние да втасат повторно поне за 30 минути. Ще видите резултата от това като започнат да се пекат. Тестото ще бухне и ще стане значително по-дебело.
Последната тайна за направата на вкусните милинки е маста. За това ястие се използва задължително свинска мас. Забравете за маргарина, маслото и олиото.
Тази мазнина се използва на два пъти при подготовката на милинките. Първият път е в тестото. Разтопете две супени лъжици мас и ги омесете заедно с другите продукти от рецептата за милинки, на която сте се спрели.
Повторно се ползва свинска мас за заливане на милинките. Разтопете три супени лъжици от мазнината, добавете две супени лъжици галета, една чаена лъжица сол и две супени лъжици вода.
С тази смес залейте повторно втасалите милинки и ги сложете директно във фурната. Спазването на тези няколко правила ще ви превърне в ненадминат майстор на домашно сготвените милинки. Опитайте, за да се убедите сами.
Коментари