Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните мекици

Тайната на вкусните мекици

Тайната на вкусните мекици

Мекиците са традиционна българска закуска. Българите обичаме да ги похапваме сутрин с пудра захар. Това е тестена закуска, изпържена в много мазнина. Но как да направим мекичките пухкави и наистина мекички, точно както бабите ни ги правеха едно време?

Съществуват различни рецепти за мекици, като основните разлики са в набухвателя и млякото. В Силистренско тестото за мекици се приготвя с кисело мляко и сода за хляб и се оставя за отлежи за 30 минути, докато бухне.

В рецепта от с. Пъстрен, Старозагорско, мекиците се правят с мая и кисело мляко, а в Айтос – с мая и прясно мляко. Когато се правят с мая, тя първо трябва да се размие на кашичка с малко вода и брашно и да втаса на топло.

Препоръчва се оформянето на мекиците за пържене да става с мокри ръце. Понякога натрошеното сирене може да се съдържа като плънка в тестото.

Ето тайната на вкусните мекици! Всъщност тя е содата бикарбонат. За да станат пухкави и въздушни, им сложете щипка сода. Ето и пълната рецепта за мекици със сода:

Мекици със сода

Вкусни мекици

Необходими продукти:

брашно

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода

1 с.л. захар

1 с.л. сол

200 мл. олио (за пърженето)

Начин на приготвяне: Първо, пресявате брашното в сито и си правите кладенче в една тава. Слагате киселото мляко в брашното. В киселото мляко не забравяйте да разтворите содата, за да не се усеща после при консумация в готово състояние. Добавете захарта и другите продукти. Разбъркайте и оставете да отпочине за 20-30 минути, след което тестото се разточва и се нарязва на правоъгълници. Мекиците се пържат от двете страни до готовност в силно сгорещено олио.

Класически мекици с мая

Вкусни мекици

Необходими продукти:

1/3 кубче мая (14 г)

няколко лъжици кисело мляко

300 мл вода

500 г брашно

1 с.л. сол

Начин на приготвяне: Маята се поръсва с щипка захар и малко вода и се оставя да шупне. В купа се смесват киселото мляко, солта и водата и към тях се прибавя шупналата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Може да го замесите вечерта и да го приберете в хладилника (но трябва да се омасли с олио) и на сутринта се пържи. Това тесто става и за пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Голяма тайна. Няма що.
Никой не прави по този начин мекици.
Ако искате питайте мекичарите.
Пълна глупост.
08.05.2020 13:36
1