За приготвянето на перфектните пици, мекици и питки се препоръчва домашно приготвено тесто. Често обаче начинаещите домакини се притесняват от замесването, защото не са сигурни в точните пропорции на продуктите.
Да се замеси меко тесто, което направо се топи между пръстите не е нужно да сте опитни готвачи. Трябва ви само точната рецепта и повод да изненадате приятно близките си.
За приготвянето на меко тесто, си пригответе 4 чаени чаши брашно, 1 с.л. Захар, 4 с.л. Олио или разтопено масло, 1 яйце, 20 г мая, ½ ч.л. Сол, 1 ч.ч. Прясно мляко или вода.
Пресейте брешното със солта, а в част от леко затопленото мляко прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато маята се разтвори напълно. Оставете на топло да шупне.
Прехвърлете маята в дълбок съд, добавете останалото мляко или вода, яйцето и мазнината. Започнете да добавяте полека от пресятото брашно, като първо бъркате с дървена лъжица, а след това довършите месенето на ръка.
Не прибавяйте цялото количество брашно на куп, а на части, за да имате възможност в процеса на месене да прецените колко е меко тестото и има ли нужда от добавяне на нещо допълнително.
Не се притеснявайте да добавите дори и малко повече мазнина, защото именно тя ще запази готовите мекички, пици или питки по-меки, за по-дълго време.
Виж също как се прави маслено тесто, как се оправя несполучливото тесто и как се прави тесто без да се напуква.
Коментари