Всичко е планирано: вечерята, виното, прясно изпечения хляб. Всичко това може да се провали, ако откриете, че тестото за хляб просто не втасва. За щастие, това е проблем, който е сравнително лесен за разрешаване.
Ако тестото ви за хляб не втаса, все пак можете да го използвате и да го поправите, като промените температурата или добавите още мая.
Стъпка 1
Увеличете температурата до 27–32 °C. Маята обича топлина и влага. Ако искате тестото ви да втаса, увеличете температурата и настройте идеалната влажност (75%). Напълнете тава за печене с вряща вода и я поставете на най-ниската решетка във фурната. Поставете съда с тестото върху средната решетка, затворете вратата на фурната и оставете тестото да втаса.
Стъпка 2
Добавете още мая. Ако топлината и влагата не активират маята (ще го разберете след по-малко от час), можете да опитате да добавите още мая. Отворете нова опаковка с мая и смесете 1 чаена лъжичка мая с 1 чаша (240 мл) топла вода (при около 43°C) и 1 супена лъжица захар.
Оставете тази смес да отлежи за около 10 минути, докато се получи пяна. През това време леко затоплете тестото до около 24–32 °C, като поставите купата на топло място. Смесете невтасалото тесто с набухвателя, като месите интензивно и добавите още брашно.
Стъпка 3
Замесете още тесто. Проверете дали тестото е лепкаво на допир. Ако е така, това вероятно означава, че то не е достатъчно добре омесено. Омесете допълнително брашно с набухвател и го добавете към невтасалото. Премесете тестото, докато стане гладко и копринено на допир и вече не лепне по ръцете ви.
С вече перфектното тесто пригответе на всички вкъщи вкусни мекички, лесни кренвиршки или пък едни бабини милинки.
Коментари