Всеки, който поназнайва английски език, би се учудил как може едно тесто да се казва фатхед (на англ. Fathead), което в превод би означавало „глупак“ и „тъпак“. Странно, нали?
Затова преди да ви покажем как да си приготвите това тесто, което е последният хит в кето диетите и във всички хранителни режими, базирани на високомазнинното хранене, нека първо ви запознаем накратко с неговата история и защо е кръстено с подобно абсурдно име.
Името фатхед идва от името на забавния филм “Fathead” на Том Наутън, който пък е в отговор на документалния филм “Super Size Me” на Морган Спърлок, в който Спърлок разглежда проблема с бързото хранене и хранейки се в продължение на 1 месец само с храна от Макдоналдс, напълнява 11 кг. Управата на Макдоналдс определя филма като „нереалистичен“, но все пак премахва от менюто си опцията за Super Size храни.
Том Наутън обаче никак не е убеден в липидната хипотеза (хипотеза за холестерола) на Спърлок, в която се твърди, че има пряка връзка между високите нива на холестерол и появата на сърдечно-съдови заболявания. Не вярва, че когато човек консумира висока на мазнини храна той непременно ще напълнее, ще изпита загуба на енергия или пък че риска от сърдечно-съдови заболявания ще се увеличи.
Така в продължение на 30 дни той започва да се храни предимно в Макдоналдс, подлагайки се на диета с висок прием на мазнини, но намалявайки захарта и нишестетата. Така например си е приготвял запържен в кокосово масло лук за чийзбургерите, които консумирал без самия хляб, а за закуска е предпочитал запечено или запържено настъргано сирене. В крайна сметка индекса на лошия му холестерол паднал от 156 на 130, а добрият се покачил от 49 на 64.
Би било некоректно да кажем, че самият Том Наутън е създател на оригиналната рецепта за фатхед тестото, но той всъщност е популяризирал идеята за направата му. За истински негов създател се сочи по-скоро най-големият син на най-големият брат на Наутън, но и това не е доказано.
А не е и толкова важно. Важното е, че разбрахте защо това тесто е кръстено като Тестото Тъпак или Тестото Глупак.
Да преминем и по същество и да ви покажем какво представлява самото тесто и как да си го приготвите.
Фатхед тестото се прави от бадемово брашно и сирене моцарела. Така се ражда тесто, което не съдържа глутен, богато е на полезни за здравето животински мазнините и същевременно се грижи за добрата ви фигура.
Можете да го използвате за приготвянето на пица, крекери, гевречета, гризини, бейгъли и дори сладки. Приготвя се изключително лесно и може да бъде съхранявано в хладилник за доста време.
За да си приготвите фатхед тесто, ви трябват 1 голямо яйце (или 2 малки), 170 г зряла и настъргана моцарела, 85 г бадемово брашно, 50 г пълномаслено крема сирене и щипка сол.
Крема сиренето и моцарелата се разтопяват на водна баня, а яйцето се разбива в купа и към него се прибавя и брашното. Яйчената смес се смесва с тази от сирената и се омесва тесто. Добре е да престои за около 20 минути в хладилник и едва тогава да го използвате. Това е всичко и място за грешка няма.
По желание можете да добавите към фатхед тестото и ароматни билки и подправки като джинджифил, кимион, едра сол, лют пипер и др., а ако използвате тестото за направата на сладки, то „заложете“ на ванилия, цитрусови кори, канела и т.н.
Вижте още идеи за кето пица или изберете кои са беглутеновите брашна.
Коментари