Въпреки че още през 2014 г. на официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите излиза следното съобщение: Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони. Експерти към Българската агенция по безопасност на храните изследваха допълнителни проби и от птичи стада, и от кланици. Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци (НМПКО), която се изпълнява постоянно...При мониторинговите изследвания в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България", много хора продължават да не вярват, че могат да се хранят здравословно, консумирайки пилешко месо.
Няма изобщо да спорим с тях, защото наистина в наши дни, ако човек не си отглежда сам пилета и кокошки, няма почти никаква гаранция какво точно е пилешкото месо, което е закупил. Твърде е вероятно то да е пълно я с хормони, я с антибиотици, я с други вредни добавки.
Ето защо в тази статия ще ви покажем 5 метода, чрез които можете донякъде да пречистите пилето от хормоните и да се отървете от нежеланите съставки в него, за да продължавате да му се наслаждавате.
1. Най-ефикасния метод за премахване на хормоните от пилето е като го сварите и изхвърлите бульона. Да, звучи кошмарно за повечето домакини, които са свикнали дори да съхраняват пилешкия бульон под различни форми (замразен, консервиран и т.н.). Подобни действия си струват да бъдат правени само ако пилето или кокошката са наистина домашно отгледани.
2. След като сте сварили пилето, задължително премахнете от него кожата му. Навремето това се е правило единствено с цел по-диетичен начин на хранене, но днес това се явява и добър метод да се избавите от хормоните, съдържащи се в пилешкото месо.
3. Най-много хормони се срещат в пилешките дробчета. Ако сте закупили пиле, което съдържа и неговите вътрешности, просто ги изхвърлете.
4. Ако разполагате с достатъчно време и никой не потропва с вилица по масата с нетърпение пилешкото месо да "цъфне" на трапезата, то тогава го мариновайте за около 3 часа в смес от 1 л вода, 2 с.л. сол и сока от половин лимон. Едва тогава се заемете с готвенето му, като не забравяте, че не трябва да прекалявате със солта.
5. Въпреки донякъде стряскащите цени, "заложете" на пилешко месо, на което изрично е написано, че е от свободно отглеждано пиле.
Прочети също как се чисти пилето, трябва ли да се мие пилето преди готвене и как да махнем кожата на пилето.
Коментари