Бульонът е основна част от всички вкусни супи и яхнии. Обикновено всички видове бульони се приготвят от костите на определено животно, към които се прибавят зеленчуци като: лук, моркови, целина, чесън, гъби, също така червена и зелена чушка.
Освен за направата на топла и ароматна пилешка супа или яхния бульонът е подходящ и за директна консумация, особено в студените зимни дни.
В магазина малките кубчета бульон или гранулите, които се предлагат, са наситени с химия, изкуствени аромати и сол.
Чудите се защо да изберете домашния бульон пред този в магазина?
Разбира се, че домашният пилешки бульон ще ви отнеме повечко време за приготвяне, но пък може да прибавите към него пресни зеленчуци, подправки и билки според вашите вкусови предпочитания и тези на семейството ви.
Бульонът от пиле, приготвен у дома, е богат на различни минерали: калций, магнезий и фосфор. Също така може да приготвите по-голямо количество и остатъка да съхранявате в хладилник /не повече от 1 седмица/.
Ето и рецепта за вкусен домашен пилешки бульон:
пилешки кости или пилешки фенер - от 1 пиле
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Морков - 2 бр.
Целина - 1/2 ч.ч. на кубчета
Черен пипер - 5-6 зрънца
Дафинов лист - 2 бр.
Червена чушка - 1 бр.
Зелена чушка - 1 бр.
Магданоз
Сол
Олио или зехтин за запържване
В дълбок съд /тенджера/ загрейте олиото или зехтина. Прибавете всички зеленчуци, които предварително се нарязали на кубчета. Залейте с 1.5 л топла вода и добавете пилешките кости и магданоза и овкусете със сол.
Докато ври бульонът, може да се образува пяна, която трябва да отстраните. Оставете да ври на слаб огън около 2 часа.
При необходимост добавете още вода.
Готовият пилешки бульон свалете от котлона и прецедете. Оставете да се охлади и използвайте при необходимост, като го съхранявате в хладилник.
Вижте също:
Коментари