Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим домашен пилешки бульон?

Как да си направим домашен пилешки бульон?

редакция:
ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
134
Как да си направим домашен пилешки бульон?
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Бульонът е основна част от всички вкусни супи и яхнии. Обикновено всички видове бульони се приготвят от костите на определено животно, към които се прибавят зеленчуци като: лук, моркови, целина, чесън, гъби, също така червена и зелена чушка.

Освен за направата на топла и ароматна пилешка супа или яхния бульонът е подходящ и за директна консумация, особено в студените зимни дни.

В магазина малките кубчета бульон или гранулите, които се предлагат, са наситени с химия, изкуствени аромати и сол.

Чудите се защо да изберете домашния бульон пред този в магазина?

Разбира се, че домашният пилешки бульон ще ви отнеме повечко време за приготвяне, но пък може да прибавите към него пресни зеленчуци, подправки и билки според вашите вкусови предпочитания и тези на семейството ви.

Бульонът от пиле, приготвен у дома, е богат на различни минерали: калций, магнезий и фосфор. Също така може да приготвите по-голямо количество и остатъка да съхранявате в хладилник /не повече от 1 седмица/.

Ето и рецепта за вкусен домашен пилешки бульон:

пилешки кости или пилешки фенер - от 1 пиле

Лук - 1 глава

Чесън - 2 скилидки

Морков - 2 бр.

Целина - 1/2 ч.ч. на кубчета

Черен пипер - 5-6 зрънца

Дафинов лист - 2 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Зелена чушка - 1 бр.

Магданоз

Сол

Олио или зехтин за запържване

В дълбок съд /тенджера/ загрейте олиото или зехтина. Прибавете всички зеленчуци, които предварително се нарязали на кубчета. Залейте с 1.5 л топла вода и добавете пилешките кости и магданоза и овкусете със сол.

Докато ври бульонът, може да се образува пяна, която трябва да отстраните. Оставете да ври на слаб огън около 2 часа.

При необходимост добавете още вода.

Готовият пилешки бульон свалете от котлона и прецедете. Оставете да се охлади и използвайте при необходимост, като го съхранявате в хладилник.

Вижте също:

- за какво е полезен костния бульон;

- как да си направим рибен бульон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен