В магазините, супермаркетите и заведенията за хранене се доставят охладени и замразени птици и различни полуфабрикати. При случаи, когато се трябва да се справите с необработени птици, е необходимо да се премахнат перата, да се отдели главата, краката и да се почисти от вътрешности.
Първата стъпка от почистването на пилето е да се потопи във вряла вода и след това внимателно се оскубват перата.
След като процедурата по скубане е завършена, увийте трупа на пилето с кърпа и опърлете останалите перушинки с пламък, който не произвежда дим. Може да се използва и газова горелка или това да се направи на газовата печка.
Вътрешностите се изваждат през разреза на коремната област, а гушата - през разреза, който сме направили в основата на шията. Отрежете главата, премахнете шията, гушата и хранопровода. При премахване на шията част от кожата 5-6 см се оставя.
Отрежете краката и частта около ануса. Изплакнете пилето добре под течаща вода, сложете краката в разреза, направен върху корема, и сгънете крилата на гърба.
Почистеното пиле се измива в студена вода, за да се премахнат замърсяванията, съсирената кръв и остатъци от вътрешностите, след което се поставят върху стелаж или подходящ съд с разреза надолу, за да се отцеди водата.
За да се съхранят хранителните вещества, птиците не бива да се съхраняват във вода.
Ако обичате да хапвате пилешко, опитайте непременно тези рецепти:
- пиле фрикасе;
- пиле с ориз;
- или най-вкусната пилешка супа.
Коментари