Има различни начини за почистване на калмари, които са вкусни и нискокалорични продукти, затова са предпочитани от ценителите на изисканата кухня и от хората, които искат да отслабнат.
За да изчистите замразените калмари бързо, извадете ги в купичка и ги залейте с вряла вода. Почти цялата им кожа, която прилича на ципа, веднага се свива, а останалата можете да почистите с помощта на ръцете си.
За целта излейте врялата вода и чистете калмарите под течаща вода, като с ръце отстранявате остатъците от ципата.
След това отстранете прозрачния гъвкав гръбнак на калмара и вътрешностите. Измийте добре отново с течаща вода. Така почистените калмари можете да варите, пържите, печете, смелите в месомелачка за приготвяне на кюфтета. Можете да приберете почистените калмари във фризера и да съхранявате не повече от месец и половина.
Ако сте купили пресни калмари, трябва да ги почистите от пипалата им. Вътрешностите се чистят по специална технология, която трябва да се спазва.
След като измиете калмара под течаща вода, хванете тялото му в едната си ръка, а главата и пипалата стиснете с другата. Тялото на калмара се намира в горната му част, а главата с пипалата – в долната.
Внимателно издърпайте, за да изпаднат вътрешностите. Отрежете пипалата точно под очите. Извадете и изхвърлете челюстите, които се намират между пипалата. Изхвърлете главата и жлезата, която произвежда тъмно вещество.
Извадете роговата хитинова пластина от джобчето в тялото на калмара и я изхвърлете. Тя прилича на тънка пластмаса и лесно се напипва. Измийте почистеното тяло отвън и отвътре с течаща вода, измийте и пипалата.
Преди приготвяне калмарите трябва да са добре подсушени. Месото им, почистено от всички ципи, е меко и нежно. То се приготвя по два начина – бързо на силен огън се запържва или много бавно се задушава на слаб огън.
Пълнени калмари също се правят по два начина – те се пълнят с готовата плънка и леко, за да се получи красива коричка, се запържват, или се слагат в сос и се задушават половин час.
Коментари