Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как бързо да почистите калмари и да ги сварите правилно

Как бързо да почистите калмари и да ги сварите правилно

Как бързо да почистите калмари и да ги сварите правилно

Почистване на калмари

Как лесно и просто да почистите калмари? Калмарите са много вкусни и здравословни морски дарове, но за да не загубят полезните си качества, трябва да можете да ги приготвите правилно. Калмарите могат да се почистят по обичайния начин, като се отстрани кожата с ръце или с нож, но има по-прост и лесен начин за почистване на калмари.

За целта се нуждаем само от вряща вода, студена вода и самите калмари.

Поставете тенджера с вода на котлона и я оставете да заври.

Веднага щом водата заври, спуснете избраните калмари във вряща вода и бързо разбъркайте.

Веднъж във вряща вода, кожата на калмарите моментално се навива, достатъчно е да ги разбъркате няколко пъти и те стават абсолютно чисти.

Тази процедура отнема няколко секунди, основното тук е да не разкъсваме калмарите, защото само ги почистваме.

Сега, трябва бързо да бъдат извадени и измити под студена вода или спуснати в купа със студена вода, за да спрете процеса на готвене.

Ако подготвяте почистени калмари за по-нататъшно пълнене или замразяване за бъдеща употреба, тогава, без да ги режете, отстранете акорда и остатъците от вътрешностите.

Пълнен калмар

В тази форма калмарите се приготвят за пълнене и по-нататъшно готвене, пържене, печене или задушаване.

Калмарите са чисти отвън, но трябва да ги почистите и отвътре.

Разрязваме калмарите по дължина, отстраняваме хордата и остатъците от вътрешностите. Калмарите са чисти, но сурови и сега ще разберете как да ги сварите правилно.

Правилно варене на калмари

Слагаме тенджера с чиста вода на котлона, добавяме една супена лъжица сол.

Искам да обърна внимание на факта, че калмарите се приготвят много бързо. Ако се преварят, те ще станат жилави и твърди като гума.

Когато подсолената вода кипне, сложете калмарите във вряща вода и покрийте с капак.

Варите калмарите 2 минути от момента на кипене, не повече!

След 2 минути трябва бързо да извадите калмарите от вряща вода, за да спрете напълно процеса на готвене, пуснете калмарите в ледена вода или ги охладете под течаща вода.

Изваждаме от водата вече изстиналите калмари.

Калмари

В тази форма те са напълно готови за по-нататъшно приготвяне на салати от морски дарове и закуски.

От 1 кг сурови калмари се получават 500 г варени.

Можете да приготвите голямо разнообразие от ястия с калмари, които са вкусни, ефектни и изискани. Например:

- пълнени калмари;

- панирани калмари;

- калмари по гръцки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
06.08.2023 22:14
След като почистя калмарите , ги разтърквам със сода бикарбонат и ги заливам с бира докато ги покрия. Остявям ги в хладилника за една нощ . На другия ден ги измивам идеално под течаща вода.
Варени , пържени или печени на скара , резултатът е невероятен. Просто се топят в устата.
0
0