Gotvach.bg»Съвети»Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Трябва ли да се мие пилето преди готвене?
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Пилешкото месо е едно от най-вкусните и полезни меса. То съдържа белтъци, които помагат за добрия растеж и развитие на организма; протеини, които са подходящи за хората, които спортуват; цинк, калций и много други съставки, които са изключително полезни за нашето тяло и здраве.

По въпроса за миенето на пилето преди каквато и да е обработка, ще намерите много мнения. Някои казват, че съставките в пилешката кожа са много полезни, а други са на мнение, че всеки един продукт (с изключение на сухите подправки) трябва да се измие предварително.

Съветът на специалисти е: Не мийте предварително пилето, защото така само разпръсквате бактерии от него из кухнята си и гъбите за миене. Всички тези патогенни организми така и така ще умрат по време на варенето или каквато и да било термична обработка на пилето.

Това е мнението на здравните експерти, но много домакини не са на мнение, че не трябва да мият пилето.

Всички сме наясно, че в дните, които живеем в момента, почти всичко се третира с всякакви пестициди и химикали, които могат да бъдат доста опасни за нашето здраве. Месото е на ''голяма почит'' точно в този аспект.

Всички сте чували за синия камък, за химикала подобен на тебешир, водата, с която се инжектират (по подробна информация можете да намерите в наша статия Какво съдържа пилешкото месо).

Именно всички тези препарати е редно да бъдат добре измити преди каквато и да е обработка на месото. По възможност с по-топла вода, защото знаем, че тя разтваря бактериите. Използвайте гъба за съдове и с нея леко разтъркайте кожата, но внимателно, за да не я свалим. Все пак, когато се запече, тя е най-вкусна.

Има и още един начин за миене на пиле преди готвене и премахване на всякакви повърхностни "несъвършенства", а именно - със сода бикарбонат и оцет. Двете съставки в комбинация шупват и премахват всичко вредно, а отделно оцетът може да премахне и неприятната миризма.

Освен всички пестициди, с които са били третирани пилетата, е добре да измием и остатъчната кръв (ако има такава), защото при печене, тя оставя един доста неприятен горчив вкус, който на никой не би бил приятен.

Съвет към вас е - мийте всичко, което смятате да готвите. Така предпазвате вас и семейството си. Няма да коства много време просто да го изплакнете под течаща топла вода, а и това ще е и ваша сигурност, че каквото ви е по силите, вие вече сте го направили.

А от тук насетне ви остава само да си изберете някоя вкусна рецепта за цяло печено пиле, панирано пиле или пилешко на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен