Gotvach.bg»Съвети»Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Пилешкото месо е едно от най-вкусните и полезни меса. То съдържа белтъци, които помагат за добрия растеж и развитие на организма; протеини, които са подходящи за хората, които спортуват; цинк, калций и много други съставки, които са изключително полезни за нашето тяло и здраве.

По въпроса за миенето на пилето преди каквато и да е обработка, ще намерите много мнения. Някои казват, че съставките в пилешката кожа са много полезни, а други са на мнение, че всеки един продукт (с изключение на сухите подправки) трябва да се измие предварително.

Съветът на специалисти е: Не мийте предварително пилето, защото така само разпръсквате бактерии от него из кухнята си и гъбите за миене. Всички тези патогенни организми така и така ще умрат по време на варенето или каквато и да било термична обработка на пилето.

Това е мнението на здравните експерти, но много домакини не са на мнение, че не трябва да мият пилето.

Всички сме наясно, че в дните, които живеем в момента, почти всичко се третира с всякакви пестициди и химикали, които могат да бъдат доста опасни за нашето здраве. Месото е на ''голяма почит'' точно в този аспект.

Всички сте чували за синия камък, за химикала подобен на тебешир, водата, с която се инжектират (по подробна информация можете да намерите в наша статия Какво съдържа пилешкото месо).

Именно всички тези препарати е редно да бъдат добре измити преди каквато и да е обработка на месото. По възможност с по-топла вода, защото знаем, че тя разтваря бактериите. Използвайте гъба за съдове и с нея леко разтъркайте кожата, но внимателно, за да не я свалим. Все пак, когато се запече, тя е най-вкусна.

Има и още един начин за миене на пиле преди готвене и премахване на всякакви повърхностни "несъвършенства", а именно - със сода бикарбонат и оцет. Двете съставки в комбинация шупват и премахват всичко вредно, а отделно оцетът може да премахне и неприятната миризма.

Освен всички пестициди, с които са били третирани пилетата, е добре да измием и остатъчната кръв (ако има такава), защото при печене, тя оставя един доста неприятен горчив вкус, който на никой не би бил приятен.

Съвет към вас е - мийте всичко, което смятате да готвите. Така предпазвате вас и семейството си. Няма да коства много време просто да го изплакнете под течаща топла вода, а и това ще е и ваша сигурност, че каквото ви е по силите, вие вече сте го направили.

А от тук насетне ви остава само да си изберете някоя вкусна рецепта за цяло печено пиле, панирано пиле или пилешко на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати