Пилешкото месо е един от най-популярните, достъпни и здравословни продукти. Източникът е на пълноценен протеин, който лесно се смила и усвоява.
Въпреки това много диетолози включват пилешката кожа сред най-вредните продукти. Причините за вредите се коренят най-вече в условията, в които се отглеждат птиците и качеството на тяхното хранене.
Ако производители добавят към храната синтетични добавки, антибактериални лекарства и хормони на растежа, тогава техните токсини се натрупват в кожата и мастната подкожна тъкан.
Пържената хрупкава коричка, която много хора обичат, се счита за най-вредна. Тя е продукт на гликиране. Това кара колагеновите влакна да се слепват и води до стареене на кръвоносните съдове и кожата.
Хората със затлъстяване трябва да избягват изцяло пилешката кожа, която осигурява допълнителни наситени мазнини и калории. В този случай бутчетата и крилцата с кожа са почти равни по съдържание на мазнини на свинско или тлъсто говеждо месо.
Лекарите също така препоръчват изключване на кожата от диетата на малки деца, бременни и кърмещи жени и хора с риск от тромбоза, тъй като холестеролът, съдържащ се в пилешката кожа, причинява запушване на кръвоносните съдове.
Вижте още защо да прецеждате пилешки бульон, както и помага ли пилешката супа при грип.
Коментари