За мнозина плескавицата е просто сръбският и македонският вариант на нашенското кюфте и те хем са прави, хем не са. Автентичната плескавица се прави с доста по-малко сланина от родното кюфте или кебапче. Освен това при приготвянето на плескавица не се добавя накиснат хляб, галета или яйца.
Рецептите за плескавици доста се различават в зависимост от коя част на Сърбия се приготвя ястието.
За приготвянето на класическа сръбска плескавица се използва само телешко или говеждо месо, което се взима от врата, от предната част на корема или плешката. Мляното месо се подправя със сол, черен пипер, други подправки по желание (трябва да отбележим, че сърбите са доста по-пестеливи на подправки).
Към сместа може да се добави и каймак, както и нарязани на ситно лук, люти чушки, настърган кашкавал.
Ключом момент при приготвянето на плескавицата е нейното изпичане. Плескавицата се пече на предварително загрята на 250 градуса скара, за предпочитане на скара на дървени въглища.
Високата температура на скарата гарантира, че плескавицата ще се запечата и всички сокове ще останат вътре в нея, запазвайки нейната сочност. Изпитани рецепти за приготвяне на лесковашка плескавица, табиетлийска плескавица и плескавица с кашкавал може да откриете на нашата страница.
Коментари