Момиците са деликатес, обожавани от ценителите по цял свят. Какво всъщност представляват те? Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези - има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.
По принцип двете жлези са свързани една за друга с тръба, но тя обикновено се отстранява преди момиците да стигнат до търговската мрежа.
Момиците, които се намират в близост до сърдечната област, са по-търсени и ценени от другите, защото имат по-деликатен аромат и твърда консистенция. В кулинарията най-търсени са момиците от отраснали или млади теленца. Не им отстъпват по вкусови качества и агнешките момици.
Трябва да ви предупредим, че момиците от свинско или говеждо месо се отличават с доста по наситен аромат и изискват допълнителна кулинарна обработка. В магазина избирайте само бели момици, твърди и закръглени, които след това трябва да сготвите в рамките на 24 часа.
Ако вече сте си купили момици от магазина може да опитате нашата рецепта за агнешки момици на фурна или пържени свински момици.
Вижте също какво са телешките ядки.
Коментари