С момици могат да се приготвят вкусни и разнообразни ястия. Ако сте изпълнени с предубеждения относно същността и вкуса на момиците - недейте! Момиците отдавна се считат за деликатес във френската кухня (и не само! ) и е въпрос на добър вкус, ако решите да изненадате с тях гостите си.
Лесно се правят панирани момици с къри.
Необходими продукти: 3 момици, 2 щипки къри, малко олио за пържене, сол на вкус, галета, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 2 часа и половина във вода, след това се сваряват за 30 минути на бавен огън. Изваждат се и се панират, като се потапят в яйцето и се овалват в галетата, в която е добавено кърито. Пържат се до златисто и се поръсват със сол.
Момиците с бял сос са много вкусни. Необходими продукти: 6 момици, 2 глави лук, сол и черен пипер на вкус, 1 чаша червено вино, 3 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, 1 жълтък, 4 супени лъжици кисело мляко.
Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и след това се варят, но не в същата вода. Щом кипнат, се добавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава около 40 минути на бавен огън.
От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до сгъстяване и в последния момент се добавя жълтъкът. След като се свали от котлона, се добавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.
Момиците с магданоз също са много вкусни.
Необходими продукти: 4 момици, 2 супени лъжици масло, 1 връзка магданоз, 2 супени лъжици оцет, 2 дафинови листа, 4 зърна черен пипер, 4 скилидки чесън, сокът от един лимон.
Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода. Измиват се и се сваряват в солена вода за около 40 минути с оцета, дафиновия лист, чесъна и черния пипер.
Момиците се изваждат от бульона, подреждат се в чинии и се покриват със запържения в масло ситно нарязан магданоз. Поливат се с лимонов сок.
Печените момици също са много вкусни и са лесни за приготвяне.
Необходими продукти: 4 момици, 2 супени лъжици масло, сол, черен пипер, 1 супена лъжица брашно.
Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода, измиват се и се сваряват за 20 минути. Слагат се в тава, посоляват се и се поръсват с черен пипер, добавя се маслото и се пекат 20 минути на 220 градуса. Вадят се в чинии, а сосът от печенето се разбърква с малко вода и брашно. Сгъстява се на котлон ни с този сос се заливат момиците.
Коментари