Когато чакате гости, изненадайте ги с ямайска пилешка салата. Тя се приготвя бързо и е много вкусна.
Необходими продукти: 300 грама пилешки гърди, 300 грама китайско зеле, 50 милилитра сметана, лимонов сок, сол, зехтин, 50 грама пилешки дробчета, малко масло, горчица, черен пипер.
Пилешките гърди се нарязват на малки парченца и се запържват. Китайското зеле се нарязва на едро и се слага в купа за салата. Върху него се разпределя пърженото месо.
Пилешките дробчета се запържват в масло, слага се в блендер заедно с образувалата се от пърженето течност, добавя се сметаната, лимоновият сок, горчицата, солта и черния пипер. Разбърква се до състояние на крем. Салатата се залива със соса и се сервира.
Основното ястие за гостите ви може да е пилешко по италиански.
Необходими продукти: 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 стъбло целина, зехтин, 400 грама бутчета – долната част, 400 грама пилешки крилца, 200 грама бекон, 200 милилитра бяло сухо вино, 2 дафинови листа, щипка розмарин, 200 грама консервиран червен боб, масло за пържене, 300 грама консервирани домати.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Измийте стъблото целина и го нарежете на ситно. Запържете лука, чесъна и целината в зехтин. Нарежете бекона на ситно, добавете към зеленчуците и пържете седем минути, като разбърквате.
Пилешките бутчета и крилца се измиват и се подсушават. Пилешкото се запържва в масло, по четири минути от всяка страна, посолява се на вкус.
Залива се с бялото вино, готви се на силен огън, като постоянно се разбърква, докато виното не се изпари напълно. Добавят се консервираните доматите, розмаринът и дафиновият лист. Доливат се 100 милилитра студена вода, разбърква се и се кипва.
Добавят се предварително запържените зеленчуци с бекон. Добавя се консервираният червен боб, похлупва се с капак и се задушава петнадесет минути на слаб огън.
Изненадайте гостите си с бразилски крем с кафе. Необходими продукти: 55 грама кафе, 15 грама желатин, 3 жълтъка, 1 ванилия, 50 грама белени орехи, 50 грама захар, 300 милилитра сметана, 30 грама пудра захар.
Залейте желатина с 200 милилитра студена преварена вода и оставете да бухне.
Сварете кафето с 300 милилитра вода и прецедете през сито.
Разбийте жълтъците със захарта, добавете кафето и затоплете, като постоянно разбърквате, на слаб огън до сгъстяване. Добавя се набъбналият желатин и ванилията и се разбърква.
Сметаната се разбива с пудрата захар и се смесва с охладената кафена смес. Разпределя се във формички и се оставя да се стегне в хладилника. Всеки крем се украсява с по една орехова ядка.
Коментари