Телешките ядки са изключителни и високо ценени деликатеси не само поради вкуса си, но и поради това, че се намира изключително рядко.
Но какво всъщност са телешките ядки?
Телешките ядки биват наричани още телешки момици и противно на схващането - това не са тестисите на животното, а тимусни жлези на животното (теле, младо говедо, агне или прасе).
Представляват чифтни жлези - една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.
Но тези тимусни жлези биват много трудно намирани, защото са голяма рядкост - от едно животно може да се получат само два броя, и то под килограм.
И освен това повечето колячи ги прибират за себе си, а тези, на които не им е известно колко вкусно могат да бъдат приготвени, ги изхвърлят.
Качествените и вкусни телешки ядки трябва да с бял цвят - колкото по-бял е, толкова е по-вкусно.
Телешките момици са известни при приготвянето на касапска торта, но освен това стават доста апетитни, когато се приготвя дори и само с масло.
Коментари