Несъмнено ястията в гювечета са изключително вкусни, а на всичкото отгоре се приготвят и много лесно – просто нарязвате продуктите, слагате ги в гювечето и ги печете. Един от най-важните моменти в приготвянето на ястия в гювече, е печенето.
Най-важното е да знаете, че гювечът и гювечетата не се слагат в предварително загрята фурна, защото има реална опасност да се спукат. Винаги ги слагайте в студена фурна, след което я пускайте. И така – на колко градуса да печем гювечетата?
Обикновено се препоръчва гювечът е гювечетата да се пекат във фурна, която се загрява между 180 и 250 градуса, като оптималната температура е между 200 и 225 градуса. Основното правило е, че колкото по-ниска е температурата на печене, толкова по-продължително е и самото време, необходимо да приготвяне на ястието.
Всички знаем, че бавно печените ястия са по-вкусни, така че най-добре е да печете гювечето на 180-190 градуса. Когато вадите гювечетата от фурната, никога не ги слагайте на студена повърхност, защото може да се спукат.
Вижте и няколко идеи за вкусни гювечета: Шкембе в гювече с масло, Лесно гювече с луканка и картофки и Свинско гювече с картофки и кашкавал.
Коментари