Глинените гювечи са обичани по целия свят заради способността им да приготвят особено вкусна храна и да задържат топлината с лекота. Те могат да преминат направо от фурната на масата, като същевременно изглеждат толкова красиво, колкото е вкусът на съдържанието им.
Но готвенето с глинени съдове изисква малко ноу-хау. Тъй като са направени от глина, те се ползват по-различно от металните тенджери и тигани.
Глинените гювечи трябва да бъдат закалени преди първата им употреба.
Как се закалява гювеч
- Комбинирате 4:1 хладка вода и бял ориз и напълните глинения гювеч наполовина. След това го поставите на средно слаб огън и оставите да къкри, като регулирате топлината, така че да поддържате леки мехурчета, докато оризът омекне на каша. Изключите котлона и оставите да престои, докато изстине. Изхвърлите кашата и почистите. Гювечът е закален!
- Потопите гювеча с капака във вода за една нощ. Избършете и разтриете вътрешността с много тънък слой неутрално масло. Поставите капака и основата на гювеча отделно върху решетка в студена фурна, загреете до 160°C и ги задържите така за 2 часа. Изключите фурната и оставите да изстине напълно, без да отваряте вратата на фурната, поне 4 часа.
Когато ползвате глинен гювеч, го оставете да изстине напълно, преди да го измиете.
Глинените съдове за готвене са чувствителни към термичен шок (с изключение на някои марки огнеупорни съдове и китайски глинени съдове, изолирани с метална тел), така че гледайте да избягвате внезапни температурни промени или в противен случай съдовете ще се счупят при нагряване.
Никога не загрявайте празен глинен гювеч и не поставяйте студен гювеч на силен огън! Вместо това ги загрейте постепенно (без предварително да загрявате фурната) след напълване, така че съставките да се загреят със същата скорост като тяхната.
След като използвате гювеча си за първи път, редовно може да приготвяте в него вкусни рецепти като:
- боб в гювеч;
- постен гювеч;
- телешко в гювеч;
Коментари