Рак на дебелото черво е сред най-често срещаните ракови заболявания. То засяга предимно мъже и жени на възраст между 40-60 години. Смята се, че завишената заболеваемост от рак на дебелото черво се дължи преди всичко на начина на хранене (диета, богата на месни, мазни и брашнени храни, липса на храни от растителен произход, недостатъчен баласт в храната).
Ако и на вас е била поста би могла значително да намали риска от рецидив на заболяването и да подобри общото ви състояние.
Болните от рак на дебелото черво трябва да ядат храни, които са лесносмилаеми, но отговарят на енергийните нужди на пациента. Освен това храната трябва да бъде базирана основно на растителни продукти – плодове и зеленчуци, разделени на няколко дневни приема.
Специалистите съветват болните от рак на дебелото черво да включат в ежедневното си меню банани, пъпеши, ябълково пюре, марули, зеле, карфиол, броколи, спанак, царевица, моркови, които са богати на витамини, минерали и фибри.
Диетата трябва да включва плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина, като ягоди, авокадо и поркотали, защото се смята, че фолиевата киселина намалява риска от повторна поява на рак на дебелото черво. Няма да сбъркате ако към менюто си прибавите и чесън, джинджифил, къри, босилек и други зелени подправки.
Не пропускайте да приемате поне по една порция пълнозърнести храни, като кафяв ориз, ечемик или овесена каша, които са богати на фибри и спомагат аз почистването на храносмилателния тракт. Болните от рак на дебелото черво могат да похапват бяло месо, риба както и нискомаслени млечни продукти.
Коментари